Hoe veilig is de microgolfoven?

De magnetron bestaat 50 jaar.

Microgolven zijn elektromagnetische golven die bestaan uit een wisselend elektrisch veld en, loodrecht daarop, een wisselend magnetisch veld. Als een voedingsmiddel in dit veld geplaatst wordt, zullen de geladen deeltjes in het product de beweging van het veld proberen te volgen. Daardoor ontstaan interne wrijvingen in het product en dus warmteontwikkeling. In tegenstelling tot de klassieke oven of de pan op het vuur, wordt de warmte niet van buitenaf toegevoegd, maar binnenin het product zelf opgewekt door de microgolven. Langdurige blootstelling aan hoge doses elektromagnetische golven kan nadelige effecten hebben op de gezondheid, maar de doses nodig om problemen uit te lokken, zijn zeer hoog en worden bij normaal gebruik van een microgolfoven nooit bereikt. Commerciële toestellen worden bovendien getest op lekstraling. Een toestel kan alleen te veel stralen afgeven als het beschadigd is: bijvoorbeeld door een barst in de glazen deur, als de dichtingsring onvoldoende onderhouden wordt of wanneer de oven leeg in werking wordt gesteld. Voor de ingebruikname van een nieuwe microgolfoven is het dan ook verstandig de gebruiksaanwijzing grondig te lezen.

Meer vitamines

Bij de conventionele bereidingsmethoden (bakken in de pan, braden in een klassieke oven enzovoort) gaan er meer vitamines verloren dan bij microgolfbereidingen. Bij de bereiding van groenten gaat er bijvoorbeeld minder vitamine C verloren, omdat er minder water wordt gebruikt en er dus minder vitamines oplossen in het kookvocht. Het verschil voor de vitamines A en B1 is minder groot, maar toch nog steeds in het voordeel van de microgolfoven.

De vorming van kankerverwekkende stoffen door het aanbakken van vlees in de pan, vermijd je eveneens in de microgolfoven. Maar vlees bakken in de microgolfoven smaakt anders en minder lekker, omdat bepaalde aromastoffen die vrijkomen in de pan, dat niet doen in een microgolfoven. Op knapperige korstjes moet je dus niet hopen.

Vonken in de oven

Niet alle recipiënten zijn geschikt voor een microgolfoven. Metaal bijvoorbeeld is door zijn hoge elektrische geleidbaarheid totaal ongeschikt. Het metaal laat de golven niet door, dus kan het product niet verhitten. Bovendien kunnen tussen het metaal en de wanden van de gaarruimte vonken overslaan. Kant-en-klare maaltijden die in een aluminiumschaaltje zitten, worden best uit de schaal op een bord gezet voor ze de microgolfoven in gaan. Typische metaaldeeltjes die makkelijk aan de aandacht ontsnappen, zijn gouden randjes en kobaltblauwe versieringen op porseleinen borden of schalen.

Niet alle kunststof komt in aanmerking voor de microgolfoven. Sommige kunststof-schalen vervormen, waarbij deeltjes van de kunststof in het voedingsmiddel kunnen dringen. Het is aanbevolen alleen die schalen te gebruiken waarop uitdrukkelijk vermeld staat dat ze geschikt zijn voor gebruik in de microgolfoven.

Bij gebruik van een geschikte recipiënt, wordt de inhoud verwarmd terwijl de schaal zelf koud blijft. Enerzijds handig om de schaal uit de oven te halen, maar anderzijds wekt dit soms de indruk dat het product nog niet voldoende warm is, met verbranding tot gevolg.

Ook typisch aan microgolfbereidingen zijn de ‘hot’ en ‘cold’ spots: de opwarming is niet altijd gelijkmatig, omdat de verdeling van de veldsterkte zelden gelijkmatig is. Vandaar dat je de producten altijd moet omroeren na opwarming in een microgolfoven. Marleen Finoulst

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content