Hoe vaak loopt het slecht af?

Er duiken verhalen op over particulieren die via crowdlending geld leenden aan een onderneming, maar daar nog geen cent van terugzagen. Om een en ander in perspectief te zetten: de Belgische marktleider in crowdlending Look&Fin spreekt over 3 procent wanbetalingen.

1Lopen veel bedrijven achter met hun terugbetalingen?

Het wanbetalingspercentage bij Look&Fin bedraagt 1,35 procent van het totale bedrag dat werd opgehaald. Sinds de oprichting in 2012 werd 120 miljoen euro opgehaald voor 400 kmo’s, waarvan al 62 miljoen euro werd afgelost. Het voorziene wanbetalingspercentage bedraagt 3,09 procent. Daarbij houdt Look&Fin rekening met voorzieningen getroffen in dossiers met betalingsachterstand en bedrijven die in een procedure van gerechtelijke reorganisatie zitten. Daartegenover geniet 85 procent van de beleggers een jaarlijks nettorendement van meer dan 5 procent, volgens Look&Fin.

2Heeft de Vlaamse fiscale stimulans voor Winwinleningen een duw in de rug gegeven?

Sinds het begin van het jaar financierde Look& Fin 70 kmo’s. Daarvan zijn er 22 in Vlaanderen gevestigd, voor 10 daarvan gaat het om een Winwinlening. 2021 is goed op weg om het record van 2020 in Winwinleningen te breken. Bijna 1600 particulieren verstrekten dit jaar al Winwinleningen en het platform heeft de ambitie dat aantal te verdubbelen tegen het einde van 2021.

Een Winwinlening is een achtergestelde lening die een particulier aan een kmo kan geven, in ruil voor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent op het openstaande kapitaal. Als de kmo de lening niet kan terugbetalen, kan de particulier 40 procent van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content