Hoe gingen we te werk?

De verkoopprijzen van huizen en appartementen in de Trends Vastgoedgids steunen op de statistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De cijfers geven de markttrends van de eerste helft van 2022 weer, zowel op gemeentelijk als op kantonnaal niveau. De prijsstatistieken van de notarissen omvatten de transacties van herverkoop en nieuwbouw. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst.

De redactie publiceert de beschikbare vastgoedprijzen voor de eerste helft van 2022 en de jaargegevens van 2021, 2020 en 2017, en de evolutie ervan over zes maanden, één en vijf jaar. De prijsevoluties en de grafische voorstellingen zijn gebaseerd op de mediaanprijs. Dat betekent dat de helft van de verkopen gebeurt voor een lager bedrag. De mediaanprijzen van 2021 in deze editie van de Vastgoedgids kunnen afwijken van de prijzen die we in de editie van april publiceerden. Dat komt doordat de notarissen hun jaarstatistieken nog aanvullen met laat verwerkte transacties.

Nieuwbouw

Net zoals in de vorige edities vindt u ook in dit nummer pagina’s over de nieuwbouwappartementen. Daarvoor komen de prijsgegevens uit de databank van de Crombrugghe & Partners, dat alle beschikbare bronnen (internetplatformen, websites van makelaars, van projectontwikkelaars…) uitpluist. Extreme prijzen en oppervlaktes zijn uitgezuiverd. De prijzen en de referentieoppervlaktes leunen sterk aan bij die van een standaardappartement met twee slaapkamers. De prijzen onder ‘in de kijker’ hebben we verkregen bij de projectontwikkelaars. Tenzij anders vermeld, zijn ze exclusief btw en kosten.

Stad onder de loep

Voor Antwerpen en Brussel vindt u onder de titel ‘Stad onder de loep’ gedetailleerde prijsgegevens (koop- en huurmarkt) op wijkniveau. Daarvoor hebben we ons gebaseerd op de vastgoedbarometer Immovlan.be, die de secundaire appartementenmarkt meet (bestaande appartementen, geen nieuwbouw).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content