Hoe deelt u een onpopulaire beslissing mee?

Niemand zegt graag dat een project wordt stopgezet of, erger nog, dat iemand wordt ontslagen. Hoe brengt u die boodschap tactvol over?

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 Zo snel mogelijk. Het beste moment vinden om slecht nieuws over te brengen, is belangrijk om te voorkomen dat het nieuws nog harder aankomt dan het al doet. De vuistregel is: vertel het nieuws zo snel mogelijk om de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te houden. Onzekerheid doet immers de geruchtenmolen draaien. Te snel zijn is dan ook weer niet goed. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het bedrijf niet in gevaar komt door klanten, leveranciers of medewerkers in de war te brengen met een overhaaste mededeling. Als u iemand moet ontslaan, verwittig deze persoon dan voor u het ontslag officieel aankondigt.

2 Draai niet rond de pot in uw boodschap. Eerst een lang verhaal afsteken over de economische crisis of de moordende concurrentie is geen goed idee. Als u nieuws mee te delen hebt, doe dat dan zonder te dralen. Als u slecht nieuws heeft, probeer dan uit niet uit alle macht om er een positieve draai aan te geven.

3 Laat ruimte voor onzekerheid. Wanneer u triest nieuws brengt, weet u dat zelf normaal al een tijdje. Geef er u rekenschap van dat uw medewerkers ruimte nodig hebben om uiting te geven aan hun vragen, vrees of ongenoegen. Laat toe dat ze dat doen en meld ook dat u bereid bent meer uitleg te geven aan het team of individueel.

Benny Debruyne

Bron: het Franse zakenblad Management.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content