Hoe Anderlecht poen schept in Europa

Hoe het voor Anderlecht ook afloopt op het veld van PSV volgende woensdag, winnen doet de Brusselse club altijd.

De vzw Royal Sporting Club Anderlecht moet uitkijken of ze maakt dit jaar een forse winst. De Champions League deed de inkomsten nu al met 259 miljoen stijgen, omgerekend 30% van het jaarbudget. De NV Saint-Guidon (van het stadionrestaurant) en de NV Winners (van Michel Verschueren, Philippe Collin en Roger Vanden Stock), die royalty’s betaalt voor elk verkocht T-shirt, zullen de inkomstenkant van de jaarrekening nog meer opsmukken. En het geld zal ook in de komende weken blijven rollen, want…

…als Anderlecht verliest bij PSV en Manchester United wint van Dynamo Kiev

Dan wordt Anderlecht opgevist voor de UEFA-beker. De club houdt dan minstens 259 miljoen frank over aan zijn prestaties in de Champions League, zelfs als we uitgaan van de hoogste winstpremies voor de spelers (22 keer 2,5 miljoen frank) en van een (onwaarschijnlijke) nuloperatie in de UEFA-beker.

De inkomsten komen uit het startgeld (40 miljoen frank), de wedstrijdvergoeding (zes keer 13,4 miljoen) en minstens 25 miljoen uit de marketingpool (een pot van bijna 4 miljard die onder de Champions League-deelnemers wordt verdeeld volgens hun marktwaarde). Ook rinkelt de kassa door de kaartenverkoop (107,5 miljoen voor de drie wedstrijden in de Champions League en 21,5 miljoen voor de voorrondewedstrijd tegen FC Porto) en door de winstpremies die de Europese voetbalfederatie UEFA uitkeert (13,4 miljoen frank per overwinning). Een of meerdere volle stadions en inkomsten uit televisierechten (te negotiëren per UEFA-bekerwedstrijd) kunnen de balans nog rooskleuriger maken.

…als Manchester United verliest of gelijkspeelt

Dan haalt Anderlecht, ongeacht zijn resultaat bij PSV, de tweede ronde van de Champions League. Manchester United wordt dan derde in de groep en moet naar de UEFA-beker. Dan zwellen Anderlechts inkomsten tot 447,4 miljoen, want de club krijgt nog zes keer de wedstrijdpremie in de tweede ronde (80,4 miljoen in totaal), plus wellicht minstens drie keer een vol huis (107,5 miljoen frank of meer, want de prijs van een ticket zal waarschijnlijk iets hoger liggen dan in de eerste ronde). Elk behaald punt levert in de tweede ronde nog eens 13,4 miljoen op.

…als Anderlecht gelijkspeelt of wint bij PSV

Dan speelt de club ook de tweede ronde in de Champions League. Met een gelijkspel (6,7 miljoen frank) of een overwinning (13,4 miljoen) komt de totale winst voor één seizoen Champions League op respectievelijk 399,1 of 405,8 miljoen. En dan houden we geen rekening met de mogelijkheid dat de Brusselse club naar de kwartfinales doorstoot (goed voor een UEFA-premie van 107 miljoen frank en nog eens een vol huis), de halve finale haalt (bonus: 134 miljoen) of de finale speelt (160 miljoen voor de verliezer, 267 miljoen voor de winnaar, plus een forse greep in de publicitaire pot van 3,7 miljard).

Om nog te zwijgen van de marktwaarde van de spelers die exponentieel stijgt. Want dat zou tegen het einde van het seizoen wel eens Anderlechts belangrijkste overwinning kunnen blijken, zeker als het transfersysteem op middellange termijn in de prullenmand verdwijnt.

frank demets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content