HOBOKEN. MUZIEK IN ‘T FORT

Duizend bommen en granaten ! Het fort van Hoboken wordt omgedoopt tot een muziektempel.

Op het dak van Fort VIII groeien vandaag bomen en struikgewas. In het gebouw heerst doodse stilte, enkel de gierende wind zorgt voor de klank. Lang zal dat niet meer duren, als het van de vzw Rockfort afhangt. Die wil het fort ombouwen tot een muziekstad. Voorbeeld is de Liverpoolse rocktempel van ex-Beatle Paul McCartney. En ook Amsterdam heeft zijn rocktempel.

“We willen ruimte creëren voor beginnende bands, semi- en echte professionelen. In het fort kunnen ze zoveel lawaai maken als ze willen, mensen wonen op minimaal vijfhonderd meter afstand. Wij geven de mogelijkheid, de jongeren bepalen wat ze willen. Het is ook de bedoeling dat er een kruisbestuiving tussen de verschillende groepen ontstaat, ” zeggen de initiatiefnemers Roland Van Rillaer en Peter Van de Velde.

In september 1996 zou Rockfort officieel starten. In de 25 lokalen van de buitenring kunnen de beginnende bands aan de slag. In het fort is plaats voor (semi-)professionelen, er staan 200 ruimtes met een gemiddelde oppervlakte van 100 m² ter beschikking. De lokalen kunnen worden omgebouwd tot professionele repetitieruimtes en opnamestudio’s. Maar ook workshops, danswerk, happenings of opleidingen (geluid- of lichttechnicus) behoren tot de mogelijkheden. Het binnenplein kan tijdens koncerten tot 500 bezoekers aan. “Op langere termijn moet het fort uitgroeien tot een kultuurtempel. “

De investeringskosten in de startfaze zijn minimaal, denkt de vzw Rockfort. De bakstenen struktuur van het fort is nog steeds zeer solide, hoewel het sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer wordt gebruikt. Mits plaatsing van ramen en deuren, en een herstelde afwatering, kan Rockfort de muziektempel openen. Bovendien is de klasseringsprocedure door de administratie van Monumenten en Landschappen opgestart. Tot 80 % van de werken worden door diverse overheden gesubsidieerd.

Een vijftal bedrijven, ook intercommunales, reageerden reeds positief op de plannen. “En we onderhandelen druk met een frisdrankengigant. ” Tegen de eeuwwende moet Rockfort op eigen kracht draaien. Daarvoor wordt gerekend op 500 tot 1000 konsumenten per dag. “Op lange termijn nemen we 10 vaste werknemers en fakultatieve lesgevers in dienst. Daarnaast zijn er de koncessies aan geluidsfirma’s. Maar de financiering wordt niet het grote probleem. Wel het vandalisme. We moeten de kriminaliteit buiten de muren houden door de jongeren verantwoordelijkheid te geven. ” Voor het geplande rockmuseum zijn de eerste collector’s items al binnen : handschoenen van Grace Jones en drumstokjes van Roxette.

PETER VAN DE VELDE EN ROLAND VAN RILLAER (ROCKFORT) “Het grote probleem is niet de financiering. Wel : hoe houden wevandalisme buiten ? “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content