Hier komt paragolf

CEDRIC LESCUT De Brabander werkt aan een opmerkelijke internationale carrière.

De twintigjarige Adem Wahbi lijdt sinds zijn geboorte aan spastische diplegie, een vorm van hersenverlamming. Het heeft hem niet van de golfbaan afgehouden. Hij is de beste mindervalide golfspeler van het land. Wahbi staat in zijn categorie op de vijfde plaats in de internationale hiërarchie. “Je zou kunnen zeggen dat er geen rechtstreekse telefoonverbinding is tussen mijn hersenen en benen”, legt hij uit. “Ik kan dus moeilijk normaal stappen, maar dat belet me niet te golfen. Golf is mijn leven. Deze sport gaf me de kracht om alle problemen te overwinnen. Dit is fantastische therapie voor mij.”

Adem Wahbi is lid van de Sept Fontaines en heeft handicap 1. Hij droomt ervan toptoernooien te winnen. Helaas is golf wel al een olympische sport, maar staat het nog niet op het programma van de Paralympics. Dat kan ten vroegste in 2028 voor mekaar komen. Ondertussen worden de beste spelers wel al geregeld uitgenodigd om het op te nemen tegen grote namen van het profcircuit. Golf is een van de enige sporten waarin valide en mindervalide spelers samen in de arena kunnen. “In november stond ik tijdens de Australische Open in Sydney naast topnamen als Matt Kuchar en Nicolas Colsaerts”, zegt Adem Wahbi, die het een “onvergetelijke ervaring” noemt.

Ook in ons land zit golf voor mindervaliden in de lift. Er is Androïd 34, de vereniging van Cédric Lescut, die na een motorongeval een been verloor. De Brabander werkt aan een opmerkelijke internationale carrière en stopt daarnaast energie in Android 34, dat jonge sporters met een handicap helpt. Ook de Belgische golffederatie besteedt almaar meer aandacht aan golf voor mindervaliden. Er is samen met AFGolf en Golf Vlaanderen een nieuw project opgestart met Adem Wahbi als peter. #BEgolf Paragolf wil een aangepast golfprogramma aanbieden aan spelers met een fysieke of een mentale handicap, en er zo toe bijdragen dat paragolf een volwaardige sport wordt. Onze beste vertegenwoordigers moeten op termijn kunnen deelnemen aan de grootste kampioenschappen.

“Voorts komt er in ons land een manche van de EDGA (European Disabled Golf Association), wordt geïnvesteerd in speciaal golfmateriaal, zoals aangepaste rolstoeltjes, en worden de beste spelers gesteund met een beurs”, zegt Emmanuel Rombouts, de voorzitter van de Belgische golffederatie. “De beste Belgische speler in de wereldranking krijgt een wildcard om eind augustus deel te nemen aan de KPMG Trophy.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content