Het tweede leven van uw gsm

Zone Impact geeft afgedankte gsm’s een tweede leven in ontwikkelingslanden en plant een boom voor elk ingezameld toestel. En dat zijn er nogal wat, want in ons land worden zo’n 3,5 miljoen gsm’s per jaar verkocht.

Een mp3-speler, een betere digitale camera, een touch-screen, een hipper kleurtje of vernuftige softwaretrucjes. Voor heel wat mensen is de kleinste nieuwigheid voldoende om een andere gsm aan te schaffen. In veel gevallen is dat bovendien goedkoper dan een kapotte batterij te vervangen. Het gevolg is een immense hoeveelheid afgedankte gsm’s. Naar schatting komen er elk jaar zo’n 3 miljoen bij. De gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon is in ons land achttien maanden.

Zone Impact kon de voorbije drie jaar 2 miljoen gsm’s inzamelen. Sinds 2002 specialiseerde het zich in het inzamelen, sorteren, hergebruiken, recycleren en verkopen van mobiele telefoons, elektrische en elektronische apparatuur zoals pc’s, laptops, gps’en, enzovoort.

Zaakvoerder Pascal Coenen organiseerde de instroom van te recycleren gsm’s op drie manieren. Er zijn samenwerkingsverbanden met belangrijke verkooppunten zoals The Phone House, MediaMarkt, Belgacom, Proximus, Mobistar en Base. Als je daar een nieuwe gsm koopt, vragen ze je om je oude over te kopen.

Gebruikers die thuis nog mobiele telefoons liggen hebben, kunnen dan weer terecht op www.yourecycle.com. Je kunt er opzoeken hoeveel je oude gsm nog waard is, hem gratis verzenden en het geld ontvangen op je rekening of schenken aan Artsen Zonder Grenzen. Ten slotte handelt Zone Impact ook rechtstreeks met bedrijven om grote aantallen afgedankte mobiele telefoons te kopen.

Van Genval naar Boekarest

De gsm’s komen terecht in het hoofdkwartier in Genval. Ze worden er gesorteerd en gaan vervolgens naar de fabriek in Boekarest, waar ze uitvoerig getest worden.

“We checken of de Bluetooth nog werkt, of de camera het nog doet, wat de kwaliteit van de batterij is, enzovoort. Bovendien wordt elke gsm aan de computer gehangen om alle overgebleven persoonlijke gegevens te wissen. Dat wordt steeds belangrijker, want op smartphones blijft soms heel gevoelige bedrijfsinformatie achter. Dit alles zorgt er wel voor dat we bijzonder arbeidsintensief werk leveren. Ik ben in Roemenië op een partner gebotst die al behoorlijk wat technische kennis had door bij hersteldiensten te werken, vandaar dat de fabriek daar is opgetrokken. Al geef ik toe dat de kosten zeker een factor zijn. De 30 mensen die nu daar werken, zou ik hier in België niet kunnen betalen. Het is te zeggen: het zou misschien nog net lukken, maar dan zou ik de mensen minder kunnen betalen voor hun oude toestel. Bijgevolg zou mijn bedrijf niet meer competitief zijn en zou het sowieso niet lang overleven.”

95 procent van de gsm’s wordt indien nodig hersteld en vervolgens in grote volumes opnieuw verkocht aan landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De overige 5 procent zijn gsm’s waarvan de herstelling economisch niet meer te rechtvaardigen is. De functionele componenten worden eruitgehaald en gebruikt als vervangstukken. Oude of onherstelbare componenten worden gerecycleerd voor de terugwinning van de grondstoffen. Minder dan 1 procent van het behandelde volume moet werkelijk weggegooid worden.

Onlangs zette Zone Impact een actie op met Belgacom waarbij voor elke ingezamelde gsm een boom gepland wordt in Niger via het ecologische project Tree-Nation. Ook voor elk toestel ontvangen via www.yourecycle.com wordt een boom geplant. Op deze manier zit Zone Impact al snel aan meer dan 10.000 bomen per maand.

Door Annick claus

95 procent van de gsm’s wordt indien nodig hersteld en vervolgens in grote volumes opnieuw verkocht aan landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content