HET RANDGEVOEL

De arrondissementen Maaseik en Tongeren hebben de beste verhouding tussen sterfgevallen en geboorten. Anders gezegd : er ontstaan meer bedrijven dan er failliet gaan.

Tegenover elk bedrijf dat in België failliet gaat of wordt ontbonden, staan gemiddeld drie nieuwe bedrijven. Toch bestaan er belangrijke geografische variaties. Vooral in de grote Vlaamse steden en op de Waalse industrieas verdwijnen meer bedrijven dan er worden opgericht. Concreet : niet alleen de bewoners trekken uit de steden, ook de bedrijven vluchten er weg.

Deze suburbanisatie van het ondernemerschap blijkt alvast uit een studie van de Ufsia-onderzoekers Anniek Desmet en Ann Verhetsel. Tussen 1984 en 1994 stonden tegenover 32.700 faillissementen en 43.500 ontbindingen van bedrijven in België 240.000 nieuwe ondernemingen, zo berekenden de onderzoekers op basis van gegevens van het financieel informatiebureau Graydon. De verhouding sterfgevallen (faillissementen plus ontbindingen) – geboorten (oprichting van bedrijven) bedroeg over die periode 0,32. Desmet trok, samen met haar professor Vanhetsel, na in hoeverre er variaties bestaan op dit cijfer, zowel inzake plaats als tijd.

In elk geval blijkt dat de ratio langzaam groter wordt : het aantal faillissementen en ontbindingen groeit elk jaar, terwijl het aantal oprichtingen sinds 1989 afneemt. De helft van de nieuw opgerichte bedrijven binnen de periode 1984-1994 ontstond tussen 1988 en 1991.

Bovendien zijn er verschillen tussen de Belgische provincies én tussen de arrondissementen binnen die provincies. Zo blijkt dat Limburg het gezondste economisch klimaat heeft : daar bedraagt de verhouding tussen sterfgevallen en geboorten slechts 0,24. Met andere woorden : het aantal failliete of ontbonden bedrijven bedraagt in Limburg nog geen kwart van het aantal nieuw opgerichte. Na Limburg volgen Oost-Vlaanderen (0,25), West-Vlaanderen (0,29), Antwerpen (0,32) en Namen (0,33).

Arrondissementeel scoren Maaseik en Tongeren, beide met een ratio van 0,21 best én veel beter dan het Belgische gemiddelde van 0,32. Oostende (0,33), Antwerpen (0,35), Moeskroen (0,36), Brussel (0,38) en vooral het arrondissement Charleroi waar 39 faillissementen en ontbindingen staan voor elke 100 oprichtingen scoren opmerkelijk slechter.

In Wallonië scoren de traditionele industrieas én stukken van de Ardennen slecht ; in Vlaanderen vooral de grote steden. De bedrijven actief vanuit de kernstad gaan failliet of worden ontbonden, nieuwkomers vestigen zich aan de rand van de steden, niet erin. Na de bewoners trekken nu dus ook de ondernemers weg uit de Vlaamse grootsteden.

NIEUWE BEDRIJVEN Liever niet in de grote Vlaamse steden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content