Het nieuwe Silicon Valley
“Je leest zoveel rommel over Silicon Valley”, schampert Martin Hinoul (57), business development manager van KU Leuven Research & Development en nu auteur van het essay Silicon Valley. Een uniek verhaal van talent en technologie, van visie en charisma, van intriges en geld. Daarin analyseert hij vanuit zijn veertien jaar ervaring als technologisch attaché in de Verenigde Staten – tussen 1984 en 1990 in Los Angeles, tussen 1990 en 1998 in Washington – de succesfactoren die van een strook grond van 80 bij 20 km de heimat hebben gemaakt van achtduizend technologiebedrijven, waarvan de 150 grootste geconsolideerd staan voor 190 miljard dollar omzet (ruim 7100 miljard frank).
“In Silicon Valley komen alle elementen samen: universiteiten, innovatie, ondernemerschap, durfkapitaal, infrastructuur… Dat concept kunnen we copiëren, maar dan blijft er nog de cultuur, de managementstijl. Vlamingen blijven het risico te veel schuwen.” Martin Hinoul weet als doctor in de vaste stoffysica en voormalig hoofd van de R&D-afdeling van Bell Telephone als geen ander waarover hij praat. Figuren als Gordon Moore van Intel heeft hij persoonlijk ontmoet.
Twee jaar geleden liet hij zich door onder meer rector André Oosterlinck, burgemeester Louis Tobback en de intercommunale Interleuven overhalen om Silicon Valley in Leuven te herscheppen. “In de ruim 25 jaar dat Leuven R & D bestond, waren er 23 spin-offs gerealiseerd. LMS, Icos, Materialize, enzovoort. Schitterende bedrijven, maar te weinig. Rector André Oosterlinck wou naar tien per jaar. We doen er nu vijf tot zes. Als Imec er drie doet, zijn we aan acht. Het potentieel is fantastic en we bewijzen dat.” Martin Hinoul concentreert zich nu vooral op de infrastructuur, de Leuvense Technology Corridor. “Op het bedrijvenpark van Haasrode is de Greenhill Campus klaar. Volgend jaar openen we het wetenschapspark Arenberg – zestien hectare, 90.000 vierkante meter – we beginnen met 20.000 in de eerste faze. En vanaf 2005 zijn er de 36 hectaren van Termunck, in de bocht naar de E314.”
De man die in zijn Bell-tijd twee jaar in China verbleef als onderhandelaar over de transfer van System 12-technologie naar China, verzorgt ook de relationele netwerking. Op 18 november wordt Leuven.inc gedoopt. Een naam als een websiteadres, waar “inc” staat voor innovative network circle, “Het wordt een geweldige tool, een plaats waar kleine ondernemers direct figuren als John Cordier van Telindus of Urbain Van Deurzen van LMS kunnen ontmoeten, een hecht netwerk van mensen die met hetzelfde bezig zijn,” zegt Martin Hinoul. Leuven R & D, Imec, Arthur Andersen, Fortis en KBC zijn founders van deze vzw, die ook zeven bedrijven krijgt in de raad van bestuur. “De website wordt zeer belangrijk, maar die gaan we niet zelf schrijven, hoor. We nemen een licentie op die van de universiteit van Cambridge, die ons dat allang heeft voorgedaan.” De netwerking blijft niet beperkt tot Leuven. Leiden, Aken, Heidelberg… Hinoul: “Hou toch op met die Vlaamse hightech-valleys. Wij geloven in synergie en dat is wat we zullen brengen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier