Het kantoor om de hoek
De Amerikaanse IT-gigant EDS ontwikkelt ten noorden van Dallas een nieuwe business-stad. Uitgangspunt van het concept: de werknemer moet in een aangename omgeving dicht bij het werk kunnen wonen. Met satellietkantoren en een nieuw hoofdkantoor wil EDS ook in België dichter naar de werknemer.
Legacy (VS).
“Het was hier een landbouwgebied. Voornamelijk katoenvelden en er graasden ook nog een groot aantal bizons. Qua infrastructuur was hier niets.” Dan Bush, directeur real estate bij EDS rijdt ons rond in de nieuwe business-stad Legacy. De katoenvelden zijn vandaag helemaal verdwenen, de bizons blijven nog maar met enkele over. In de plaats kwamen kantoren, appartementen, wegen… Legacy is een “geplande” stad en de planner van dienst was niet de overheid maar wel een IT-bedrijf.
EDS kocht de lap grond (meer dan 1000 hectare) in 1980. In een eerste fase werd de infrastructuur aangelegd: wegen, elektriciteitsnet, kunstmatige meren, beplanting… In 1984 startte EDS met de bouw van haar eigen campus en in 1985 vestigde de eerste buur zich in de nieuwe business-stad. Vandaag maken dertig bedrijven deel uit van de “Legacy-community”, hebben er vijftien bedrijven hun Amerikaans hoofdkwartier en werken er ongeveer 40.000 mensen.
EDS bemoeit zich niet met de ontwikkeling van de andere kantoorgebouwen. “Een kantoorgebouw moet de bedrijfscultuur reflecteren. Hoe het gebouw er uitziet, moet dus elk bedrijf maar voor zich uitmaken,” luidt het. Maar EDS kijkt wel nauw toe op de groei van de stad. Want Legacy mag niet verworden tot het typische zakencentrum dat leegloopt zodra de werkdag er op zit. “Nee, Legacy wil uitgroeien tot een echte stad waar de werknemers van de verschillende bedrijven ook kunnen wonen, winkelen en ontspannen,” legt Dan Bush uit.
Een eerste aanzet werd al gegeven midden de jaren negentig: een aantal grootschalige residentiële projecten verrezen naast de moderne kantoorgebouwen. Voor winkels, scholen en ontspanning zijn de Legacy-inwoners vooralsnog aangewezen op het nabijgelegen centrum van Plano, de voorstad van Dallas waarvan Legacy een onderdeel is. Maar ook daar komt verandering in. Pal over de campus van EDS wordt hard gewerkt aan Legacy Town Center. “Het zal er een beetje uitzien als een Europees stadscentrum, met veel plaats voor voetgangers, met pleinen, enkele parken enzovoort,” omschrijft Dan Bush het project. Op de site van 60 hectare komen ook 2700 luxe-appartementen (laagbouw!), een hotel, restaurants, winkels en een fitnesscenter (6000 m²).
“Legacy is volgens mij een schitterend voorbeeld van het live where you work-concept,” zegt Dan Bush. “EDS-werknemers die in het nieuwe Town Center wonen, zullen zelfs te voet naar het werk kunnen komen. Dat verklaart ook ten dele het succes van Legacy: bedrijven vestigen zich graag in Legacy omdat ze er hun werknemers een aangename woonomgeving kunnen aanbieden. Op een krappe arbeidsmarkt is dat een belangrijke troef.”
Weg uit Brussel.
Ook EDS-Belux ervaart het probleem van die krappe arbeidsmarkt. “Vraag en aanbod zijn helemaal uit balans,” zegt Jeannine Smeets, lid van het leadership team. “Een aantrekkelijk loon aanbieden is niet meer voldoende om mensen aan te trekken. Je moet ze met andere troeven overtuigen. Een aangename werkomgeving is daarbij heel belangrijk.” Werknemers moeten hun vrije tijd echt als vrije tijd ervaren, redeneert men bij EDS. Huishoudelijke beslommeringen zijn daarbij een spelbreker. Daarom biedt EDS faciliteiten aan zoals een boodschappendienst, een was- en strijkdienst en kinderopvang.
Je werknemers vrijstelling geven van de dagelijkse file-ellende is volgens EDS-Belux ook een argument. Het IT-bedrijf startte daarom met het concept van satellietkantoren: kleine lokale kantoren waar werknemers uit de regio eenvoudig kunnen inloggen op het EDS-netwerk. De Westhoek kreeg de primeur, sinds begin november 1999 kunnen zo’n 40 EDS-ers werken vanuit de campus van Flanders Language Valley in Ieper. Het staat al vast dat er ook een satellietkantoor komt in Antwerpen, maar voor andere regio’s is het nog even afwachten in welke mate het personeels- en klantenbestand zal toenemen.
EDS is ook het eerste grote internationale IT-bedrijf dat met zijn Belgische hoofdkantoor wegtrekt uit (de rand van) Brussel. De fileproblematiek is opnieuw een van de redenen voor deze beslissing. Jeannine Smeets: “Men bouwt steeds maar nieuwe kantoren bij in die regio terwijl het wegennet niet wordt uitgebreid. Dat is om problemen vragen.” Het nieuwe hoofdkantoor van EDS komt in Mechelen langs de E19 Antwerpen-Brussel en moet tegen januari 2001 klaar zijn.
lv
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier