HET HOLLANDSE VOORBEELD ?. Zaïrese kontrakten versus Indonesische
Het staatsbezoek van koningin Beatrix vorige week aan Indonesië bood een zestigtal Nederlandse ondernemers de kans om de kater van de breuk van 1992 in de ontwikkelingsrelatie met Nederland door te spoelen. Na de preek van Jan Pronk over Mensenrechten, rijven de Nederlandse bedrijven nu voor 23 miljard frank kontrakten binnen, hoofdzakelijk in de elektriciteitssektor. Mét bovendien stevige overheidssteun van Den Haag kapen de Nederlanders een flink deel van van het marktpotentieel weg.
Luc Duyck, gedelegeerd bestuurder van motorenfabrikant Anglo Belgian Corporation (ABC) uit Gent, pas terug uit Jakarta, zag in Indonesië een alternatief voor Zaïre. ABC zag zijn traditionele Zaïrese markt, door het opblazen van de ontwikkelingssamenwerking in 1990, in één klap verschrompelen van de jaarlijkse 250 miljoen frank aan bestellingen tot nul.
“Na de gemengde Belgisch-Zaïrese kommissie van 1989 hadden we van de Zaïrese overheid toezeggingen gekregen voor bestellingen ten belope van één miljard Belgische frank. Het betrof projekten die mede gefinancierd werden door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking : de levering van 35 dieselmotoren voor kleine dorpscentrales aan de energiemaatschappij SNEL en bestellingen van de spoorwegmaatschappij SNCZ. Zo’n kontrakt is goed voor twee jaar werk in Gent. Daarnaast was er de rehabilitatie van twee baggerschepen van de Régie des Voies Maritimes in samenwerking met de scheepswerven van Rupelmonde die het toen ook al niet gemakkelijk hadden om boven water te blijven. ” Maar Zaïre viel plots weg. ABC zocht en vond nieuwe klanten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Syrië. Van de 750 miljoen omzet in ’94 gaat 70 % naar export. ABC stelt 150 mensen tewerk.
Luc Duyck bestempelt Indonesië als een veelbelovende markt : “Ons bedrijf zou uitsluitend op leveringen aan Indonesië kunnen draaien. ” ABC heeft nu uitzicht op een kontrakt van 280 miljoen Belgische frank voor vijf elektriciteitscentrales op verschillende eilanden van de Indonesische archipel : voor 140 miljoen aan leveringen uit België en eenzelfde bedrag aan plaatselijk te realizeren bestellingen. Van de 200 miljoen zachte leningen die België vorig jaar alsnog ter beschikking stelde van Indonesië (nadat België zich Pronk achterna geroepen voelde om de ontwikkelingssamenwerking met Jakarta op te schorten) gaat één derde naar de energiesektor en tweederde naar spoorwegen. ABC zou hierop een beroep kunnen doen om een gemengd krediet te monteren ter uitvoering van de Indonesische bestellingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier