Het grijze goud

Op de strategiepagina brengen we dit najaar een round-up van de beleggingsthema’s in de voorbeeldportefeuille. Deze keer zoomen we in op het thema vergrijzing. De wereldbevolking ondergaat een demografische revolutie, al bekijken de meesten het als een stille, geleidelijke evolutie. Maar wat de voorbije honderd jaar is gebeurd, is zonder voorgaande in de wereldgeschiedenis. Ook voor aandelen- en obligatiebeleggers is die demografische revolutie absoluut een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomstige rendementen op het roerend vermogen.

Tussen 1950 en 2050 zal de wereldbevolking naar schatting met zowat 6,5 miljard mensen zijn aangegroeid (van 2,5 naar 9 miljard mensen). Een bevolkingsexplosie dus. Dat is echter niet het enige spectaculaire fenomeen. Er is ook de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting in de wereld. In 1950 werd de gemiddelde aardbewoner 47 jaar. Volgens de Population Division van de Verenigde Naties zal dat 77 jaar zijn tegen 2050. Dat is zelfs een grotere stijging dan in de vijfduizend jaar daarvoor. De vruchtbaarheid van vrouwen is tegelijkertijd wereldwijd teruggelopen van gemiddeld vijf kinderen in de jaren 1960 tot 2,7 kinderen nu.

Het aantal zestigplussers is de voorbije vijftig jaar verdrievoudigd en zal de komende halve eeuw nog eens verdrievoudigen. De combinatie van lagere geboortecijfers en fors dalende mortaliteitscijfers leidt ertoe dat in een halve eeuw tijd het percentage zestigplussers in de wereldbevolking ruimschoots zal verdubbelen (van 10 naar 21 % in 2050).

Positieve bijdrage

Een belangrijke vaststelling deze zomer, tijdens de Europese correctie, was ook dat het thema vergrijzing een sterkhouder was. Andere vaststelling is dat het thema dit jaar mooi heeft bijgedragen aan de positieve return van de voorbeeldportefeuille, en dat ondanks de nieuwe koershalvering van Thrombogenics. Gelukkig dat die andere Belgische waarde in dit thema flink wat tegengas gaf: Tubize, de monoholding met enkel UCB-aandelen in portefeuille, profiteerde voluit van de aanhoudende groei van de nieuwe stermiddelen Cimzia, Vimpat en Neupro en het speculatieve sfeertje dat rond UCB bij Angelsaksische investeerders blijft hangen.

Novo Nordisk, wereldwijd het nummer één in diabetes, levert eveneens een sterke prestatie af sinds de opname. Al moeten we wel zeggen dat de voorbije maanden de koersontwikkeling veeleer vlak is. Met onze twee Franse waarden, Essilor en Sanofi, hebben we wel wat geduld moeten oefenen. Maar de halfjaarcijfers hebben aangetoond dat beide bedrijven voor een periode van groei staan. Enkel de positie van Thrombogenics staat dan ook ter discussie. Aan kandidaat-vervangers geen gebrek. Naast Arseus, Doro en Fresenius voegen we er nu ook nog GlaxoSmithKline aan toe (zie Flash p. 7).

VERGRIJZING BLEEK EEN STERKHOUDER TIJDENS DE EUROPESE ZOMERCORRECTIE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content