Het geheel is meer dan de som
Architectuur, beeldende kunst, handelswetenschappen, industriële wetenschappen, muziek, bedrijfskunde, dramatische kunst en onderwijs, technologie en toegepaste taalkunde; dit allegaartje van disciplines zit samen onder de koepel van de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst. De hogeschool is het resultaat van een krachtenbundeling in 1995 van acht instellingen: het De Nayer Instituut, Honim, het Kardinaal Mercier Instituut, het Lemmensinstituut, Narafi, Sint-Lucas Architectuur, Sint-Lucas Beeldende Kunst en Vlekho, goed voor meer dan 6000 studenten en 700 personeelsleden.
“Het is een hogeschool met veel disciplines en een grote autonomie voor de verschillende instituten,” beseft Maria De Smet, sinds 1 januari algemeen directeur van de hogeschool. “Mijn taak is in de eerste plaats de coördinatie te verzorgen en op zoek te gaan naar de meerwaarde die het samenspel van de verschillende disciplines kan bieden. Deze hogeschool heeft voor de moeilijkste maar op termijn de beste weg gekozen. Ik merk dezelfde trend in het bedrijfsleven: de fusiegolf schept multi-disciplinaire conglomeraten,” vergelijkt De Smet.
Onder de directe bevoegdheid van de algemeen directeur vallen ook de communicatie, kwaliteitszorg en internationalisering. De Smet: “Dat houdt vooral de invulling in van de Bologna– en Sorbonne-verklaringen, die het hoger onderwijs op Europees vlak vergelijkbaar willen maken. Een heel ingewikkelde problematiek.”
Dertien jaar heeft De Smet als kabinetsmedewerkster meegewerkt aan de uitbouw van de internationale betrekkingen van Vlaanderen, zowel op politiek, economisch, commercieel, cultureel als wetenschappelijk vlak. Vanaf 1992 leidde ze op het kabinet van minister-president Luc Van den Brande (CVP) de cel buitenlands beleid, eerst als adviseur, en vanaf juni 1995 als kabinetschef. “Een interessante periode, want we hebben het Vlaamse buitenlands beleid kunnen opbouwen van nul,” blikt de licentiate in de rechten (KU Leuven) en in de affaires publiques et internationales ( UCL) terug. Na een korte stageperiode op de juridische dienst van de Europese Commissie wist De Smet in 1986 een plaatsje te veroveren op het Vlaams kabinet voor Externe Betrekkingen.
Het eerste dossier op het nieuwe bureau van de algemeen directeur is de optimalisering van het studieaanbod, op vraag van de minister. “Maar de evaluatie is pas begonnen,” is de Kortrijkse andere vragen voor. “Dit nieuwe takenpakket is sterk gelijklopend met wat ik in mijn vorig leven deed. Alleen coördineerde ik toen het buitenlandse beleid van Vlaanderen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier