Het einde van de bloeddiamanten?

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Volgende maand vergaderen in Antwerpen de belangrijkste spelers van de wereldwijde diamantmarkt in het kader van het Kimberley Process. Deze gesprekken moeten leiden tot een alom aanvaarde certificering van de oorsprong van diamanten. “Zo kunnen we vermijden dat bloeddiamanten worden verspreid onder een nietsvermoedend publiek,” aldus Peter Hain, de Britse minister van Energie en Mededinging. Hain was tot voor kort staatssecretaris voor Afrika (Buitenlandse Zaken). In die functie was hij de drijvende politieke kracht tegen de aankoop van diamanten van rebellerende partijen in Afrika, meer bepaald Sierra Leone.

TRENDS. De meeste diamanthandelaars verwierpen uw plannen voor oorsprongscertificaten omdat die onwetenschappelijk zouden zijn.

PETER HAIN (BRITS MINISTER VAN MEDEDINGING). “Ondertussen geeft de sector me nochtans gelijk. Verleden maand bereikten vertegenwoordigers uit 26 landen in Windhoek (Namibië) een akkoord. Deze task force bereidt de invoering van de certificering voor. Blijkbaar waren de eerste negatieve reacties ingegeven door een zeker protectionisme.”

Een van de grote actoren achter de boycot van de diamanten uit Sierra Leone zou De Beers zijn. Die zou de aanvoer van diamanten door concurrerende bedrijven op die manier kunnen saboteren. Was u de objectieve bondgenoot van De Beers?

HAIN. “Ja en neen. Neen, als u stelt dat ik de belangen van De Beers zou verdedigen. Die belangen laten me koud. Ik stel vast dat ik, toen ik het probleem aankaartte bij toplui van het diamantconcern De Beers zoals Nicky Oppenheimer en Gary Ralfe, allerminst op sympathie mocht rekenen. Ik zou onrealistische voorstellen doen. Na een paar maanden drong het toch door dat hun imago een fikse knauw zou krijgen als ze meehielpen aan de verspreiding van oorlogsdiamanten. Nu kunnen ze hun diamanten een soort van ‘politiek’ kwaliteitslabel geven: gegaranderd van zuivere oorsprong.”

Verleden maand sloot De Beers een overeenkomst met LVMH, een Franse producent van luxegoederen. Daardoor zal De Beers de hele keten van productie tot de consument controleren. Hoe staat u daartegenover als minister van Mededinging?

HAIN. “Dat behoort niet tot mijn politieke bevoegdheid. Ik ga akkoord dat dit conglomeraat zijn kartelbelangen uitstekend weet te verdedigen. Het lijkt me eerder een zaak van de Europese Commissie.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content