Het blijft duur, zeer duur
KNOKKE-HEIST. De doldwaze transacties van twee of drie jaar geleden behoren tot het verleden, maar de duurste markt van het land lijkt toch weer aan de beterhand te zijn. Net als de rest van het land overigens.
“De markt in Knokke heeft zoals alle luxemarkten goed weerstand geboden aan de crisis”, verklaarde de onwrikbare burgemeester Léopold Lippens enkele weken geleden. Bij de professionals op het terrein klinkt het klokje wel iets genuanceerder: “We hebben twee zwakke kwartalen achter de rug, eind 2008 en begin 2009. Vanaf Pasen 2009 voelden we een zekere opleving in het segment van de luxeappartementen. Langzaamaan, vanaf de tweede helft van 2009, zagen we ook het middengamma – van 300.000 tot 500.000 euro – er weer bovenop komen. De tijd dat men tegen praktisch om het even welke prijs kon verkopen, is echter voorbij. De kopers zijn veel beter geïnformeerd en nemen rustig de tijd”, erkent Alex Dewulf van het gelijknamige agentschap, dat gespecialiseerd is in het ‘middengamma’ van de appartementen en dat vooral gericht is op tweedeverblijfplaatsen.
Er klinkt nog een ander interessant klokje: als we kijken naar de cijfers van de federale overheidsdienst Economie over 2009, dan stellen we vast dat de referentieprijs over het algemeen is gestabiliseerd op 520.000 euro. Wie het was vergeten: Knokke-Heist is voor vastgoed de duurste kustgemeente. “We hebben inderdaad geen prijsdalingen vastgesteld. Of ze er nu toe gebracht worden te verkopen omdat ze een erfopvolging moeten voorbereiden, of omdat ze minder naar de zee komen, feit is alleszins dat de verkopers zich blijkbaar niet hoeven te haasten. En ze zijn er niet in geïnteresseerd om hun eigendom te braderen“, zo zegt Dewulf nog.
Nieuwbouw op dreef
De nieuwbouw lijkt eveneens goed op dreef. Dat zegt althans de projectontwikkelaar en vastgoedagent Vincent Van Honsebrouck van Immo Centrale. “We bevinden ons natuurlijk niet meer op het niveau van drie jaar geleden, maar sinds het begin van dit jaar zijn we weer beginnen te draaien, zowel in de nieuwbouw als in de doorverkoop. We hebben 18 lokale nieuwbouwprojecten in opbouw of in voorbereiding. Op de hoek van de Lippenslaan en de Elisabethlaan, bijvoorbeeld, staan er nog 38 appartementen te koop voor prijzen tussen 3700 en 4500 euro per vierkante meter.”
Immo Centrale en Vincent Van Honsebrouck vertegenwoordigen in de badplaats de middenmoot. Iets helemaal anders is het emblematische en zeer luxueuze project La Réserve, dat we al jarenlang van nabij volgen. Volgens bestuurder Jean-Marie de Buck is de vennootschap La Réserve Promotions strikt binnen het bestek gebleven, ondanks de crisis. “Aan de zijvleugels waar de prijzen rond 5700 à 6000 euro per vierkante meter draaien, doet zich zelfs een lichte prijsstijging voor”, zegt hij. “Gezien de economische context zijn we toch heel tevreden met de verkoop, die begin 2009 opgestart is. Van de eerste schijf van 71 appartementen zijn er 31 verkocht en over verschillende andere wordt onderhandeld.” De oplevering van de eerste appartementen zou nog voor de zomer van 2011 gebeuren.
Beterschap in Het Zoute
En hoe zit het intussen met Het Zoute, het al even emblematische als onbetaalbare deel van Knokke-Heist? Ook daar lijkt de markt weer wat op te fleuren. De drempel van 10.000 euro per vierkante meter wordt er regelmatig overschreden. “Sinds drie of vier maanden gaan de eigendommen bijna sneller van de hand dan ze op de markt komen. Vraag en aanbod komen op gepaste wijze in evenwicht. Maar er is wel meer tijd nodig om een eigendom verkocht te krijgen. Voor de prijzen komt het er – in een transparante markt waar de koper beter geïnformeerd is dan voorheen – op aan om een waarde te afficheren die dichter in de buurt ligt van wat het onroerend goed werkelijk waard is”, zegt Gregory Debisscop, die Immo Bis leidt.
Een laatste opmerking nog: zowel in Het Zoute als in de rest van de gemeente beweren de professionals dat de seizoenverhuring beter loopt dan vorig jaar en dat de prijzen onveranderd gebleven zijn. Net zoals bijna overal aan de kust.
Door Philippe Coulée en GUY VERSTRAETEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier