Het aquarium als sculptuur
Vergeet de ronde visbokaal uit uw jeugd en de plastic schatkist op de bodem. Aquariums zijn vandaag fabuleuze miniwerelden, volledig natuurlijk en op Japanse leest ontworpen. Het Antwerpse NADA doet aan aquascaping op maat van zijn klanten.
Ecologische balans
Meer dan tien jaar geleden kreeg Jan Vos een boek cadeau van zijn vader. “In Nature Aquarium World onthulde de Japanner Takashi Amano hoe hij aan aquascaping deed”, vertelt hij. “Ik was meteen in de ban van de moderne ontwerpen en de ecologische balans die hij realiseerde in zijn aquariums.” Samen met zijn vrouw Marieke Vos startte hij in november 2014 de planten- en aquariumzaak NADA op, wat staat voor Nature and Aquarium Design Antwerpen. Het bedrijf blinkt uit in advies en groene oplossingen op maat van hun klanten, met ruime aandacht voor luchtplantjes, mosmuren, verticale tuinen, tropische kamerplanten en mini-jungles bevolkt door gifkikkers, en aquariums. “We doen alles waar levend groen in zit, behalve groendaken.”
Per inwoner telt België minder aquariums dan de buurlanden, maar het tij keert. “Het nieuwe aquascaping trekt mensen aan die voorheen niets van het aquarium met plastieken grot en witte steentjes moesten hebben.” Een extra troef van een aquarium opgebouwd volgens de regels van de Japanse kunst is het minimum aan onderhoud. “Soms eens de ramen kuisen, niet te veel eten geven en elke week een derde van het water verversen. Onze klanten ervaren het als ideale zenmomenten.” De jonge kmo had in 2017 een winst van het boekjaar van 19.786 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier