Herr John wordt CEO
Hij heeft nog zes maanden om zich op zijn nieuwe job voor te bereiden, maar dan is het menens. Per 1 juli wordt de Brabander John Dejaeger de nieuwe nummer een van BASF Antwerpen.
Op 1 juli wordt bij een van ‘s lands belangrijkste industriële sites een episode van twaalf jaar afgesloten. Zolang heeft Antoon Dieusaert de honneurs waargenomen bij het Belgische filiaal van de Duitse chemiemultinational BASF. Met John Dejaeger krijgt BASF Antwerpen meteen de eerste chief executive officer (CEO) op vijf voorgeschoteld die burgerlijk ingenieur is van vorming. “Ik herinner me dat ik als tiener de grote suikerfabriek van Tienen ging bezoeken,” vertelt de in Tienen geboren Dejaeger. “Dat maakte danig indruk op me. Ik voelde het door mijn aders stromen: de bedrijfswereld, dat was mijn wereld.”
Hij begon zijn loopbaan bij BASF in 1979, en hoopt er zijn carrière ook te eindigen. Tussendoor had de ingenieur scheikunde een ‘buitenechtelijke relatie’ van drie jaar (1985 tot 1987) bij oliemultinational Exxon.
Grote baas Dieusaert ging op het hoofdkwartier in het Duitse Ludwigshafen expliciet pleiten voor zijn dauphin of ideale schoonzoon. In datzelfde Ludwigshafen, waar BASF een stad in de stad vormt, kenden ze Herr John maar al te goed. Tussen 1997 en 2001 woonde en werkte hij er ononderbroken op het hoogste niveau.
Dejaeger komt in juli met ambitie aan de start. Zo wil hij een band smeden tussen Antwerpen en Rotterdam. “We moeten de wereld overtuigen dat die regio de grootste chemiecluster ter wereld herbergt. Alleen moeten wij West-Europeanen nog meer en beter leren samenwerken.”
In zijn weinige vrije tijd gaat Dejaeger, een vader van drie kinderen met een zwak voor kleinkunstenaars als Boudewijn De Groot en Johan Verminnen, liefst zwemmen, tuinieren of lesgeven aan de Leuvense universiteit. “Zelfs in mijn nieuwe job wil ik dat laatste voor geen geld missen,” zegt hij. “Pure ontspanning is het.”
Karel Cambien [{ssquf}]
Naam: John Dejaeger (47).
Is: Lid van het directiecomité van BASF Antwerpen en verantwoordelijk voor Productie.
Wordt: CEO van BASF Antwerpen.
Vrije tijd: zwemmen, tuinieren, lesgeven.
“De chemiebedrijven in Antwerpen en Rotterdam moeten meer ‘partners in cultuur’ worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier