Herman Daems op stap met Red Monkey

An Goovaerts An Goovaerts is redacteur bij Trends

Hoe het veelbesproken glazen plafond doorbreken? Hoe een netwerk uitbouwen? Wel of niet carrière maken in het buitenland? Wilt u ook een antwoord op al deze vragen? Ga zitten en lees mee. Herman Daems geeft gratis gouden tips. En leert zelf wat een Red Monkey is.

Ambitie. Françoise Peers kan het niet wegsteken dat ze ervan overloopt. Om dat jong getalenteerd geweld de nodige ervaring bij te brengen, koppelde de Vlaamse Management Associatie haar aan een van de meest ervaren bestuurders van het land: Herman Daems, de jongste tijd vooral bekend als bestuursvoorzitter van BNP Paribas Fortis. Een jaar lang zal de wijze mentor de 29-jarige business development manager van Tam Tam Consulting op sleeptouw nemen.

“Ik werd plaatsvervangend nerveus toen ik voor de eerste keer bij Herman Daems zat en zijn BlackBerry maar bleef trillen. Terwijl hij er zo rustig onder bleef. Dat wil ik ook onder de knie krijgen: rustig blijven in stresserende omstandigheden zodat ik het overzicht bewaar en mij niet bezighoud met de foute dingen.” Françoise Peers weet wat ze wil. Ze omschrijft zich als ambitieus met een passie voor innovatie en strategie. Dat Daems een universitaire carrière combineert met bestuursfuncties, maakt hem voor haar de perfecte match.

Steeds vooruit, dat is duidelijk het motto van Peers. Maar ze beseft dat om vooruit te geraken, je niet alleen andere mensen moet overtuigen maar hen ook een stuk moet begeleiden in dat veranderingsproces. En dat botst wat met haar ongeduldige karakter. “Ik denk mensen te kunnen begeesteren, te besmetten met enthousiasme, maar ik ben niet zo’n krak in het begeleiden van mensen”, geeft Peers aan.

“Ik ben eigenlijk ook geen peoplemanager”, repliceert Herman Daems verrassend. “Echt niet, ik kan echt geen grote groepen aansturen. Het is ook niet mijn bedoeling om Françoise dingen aan te leren. Ik zal haar zo veel mogelijk meenemen naar raden van bestuur en aandeelhoudersvergaderingen, zodat ze al ziende kan oppikken hoe de dingen in de praktijk lopen. Een mentor laat dingen zien en geeft ervaring mee. De bedrijfswereld is het coachen van mensen door ervaring wat uit het oog verloren. Al te vaak worden jongeren na hun opleiding in de praktijk geduwd en moeten ze dadelijk alleen hun plan trekken.”

Het belang van een goed team mag niet onderschat worden, weten Peers en Daems. “Als je met mensen moet werken die je constant professioneel bedreigen, dan geraak je niet vooruit. Andere mensen moeten zich ook goed voelen in hun job, want alleen lukt het zelden”, geeft Daems mee.

“Volgens mij bent u toch wel een peoplemanager”, besluit Peers. “Ik versta daaronder dat u het beste kunt halen uit de mensen, dat u talenten ziet en die naar boven kunt halen.”

Vertrouwen

Op stap gaan met Herman Daems, dat zal Peers een aantal interessante contacten opleveren. Het netwerk van de bestuursvoorzitter heet imposant te zijn. “Een netwerk heeft niets te maken met de old boys-toestanden waar graag naar verwezen wordt. Bij het uitbouwen van een netwerk moet je authentiek blijven, want een goed netwerk draait rond vertrouwen. Je moet weten wat je aan elkaar hebt. Een gsm-nummer is niets waard als je de eigenaar ervan niet kan vertrouwen.” Vlaanderen is bovendien een kleine wereld, dus geeft Daems mee dat Peers best geen brokken maakt bij de mensen die ze professioneel ontmoet. “Want de kans is heel groot dat je ze later in je carrière weer tegenkomt.”

Moet Peers dan even uit Vlaanderen om internationale ervaring op te doen? “Ik vind een internationale ervaring toch wel een pluspunt,” antwoordt Daems. “Je doet nieuwe ervaringen op en moet zelfstandiger zijn dan in je thuisland. Wie te lang is weggeweest, kan het wel moeilijk hebben bij de terugkeer omdat een aantal goede contacten verwaterd zijn.”

Mannen en vrouwen

Zal Herman Daems als voorzitter van het corporategovernancecomité Peers andere ervaringen meegeven omdat ze een vrouw is? “Neen hoor”, lacht Daems de vraag weg. “De professionalisering van de raden van bestuur is ongeveer vijftien jaar geleden ingezet. Vandaag hebben bestuursleden vaak een leeftijd tussen 55 en 65. Ga terug in de tijd tot toen deze mensen de universiteitsbanken verlieten, en je zult merken dat daar niet veel vrouwen bij zaten. Nu studeren veel meer vrouwen af en zullen er dus ook veel meer doorstromen naar de bestuursraden. De ondervertegenwoordiging van vrouwen in directiecomités is wel nog een probleem en daar moet de bedrijfswereld meer werk van maken.”

Door Peers mee te nemen naar bestuursraden wil Daems haar de ins en outs van het bestuurswerk leren kennen. Dat een raad van bestuur een klankbord is dat de strategie van een onderneming goedkeurt en opvolgt, maar niet uitvoert. En dat een bestuursraad mee verantwoordelijk is voor de middelen die een onderneming ter beschikking heeft om de strategie uit te voeren. Het zijn immers de bestuurders die beslissen wat er met de winst gebeurt en hoeveel van het geld naar de onderneming vloeit. Eén tip heeft Daems wel voor toekomstige bestuurders, of ze nu man of vrouw zijn. “In een raad van bestuur moet je over alles mee kunnen nadenken, van productie tot marketing. Je moet dus zelf generalistisch genoeg zijn. Ik raad jonge mensen dan ook aan tijdig uit hun specialisatie te breken en een zo breed mogelijke kennis te ontwikkelen.”

Niet op Twitter

Genoeg tips van Daems. Wat kan Françoise Peers, specialiste in telecommunicatie nog aan Herman Daems leren? Heeft hij een Facebook-profiel? Neen. LinkedIn dan? Neen. Euhm, Twitter? Neen. “Ik denk dat het een moeilijke job zal zijn om meneer Daems van deze communicatiemiddelen te overtuigen”, weet Peers nu al.

Toch geeft Peers niet op. “Over de generatie Y wordt vaak wat spottend gedaan, alsof we niet lang of hard willen werken. We zijn niet slimmer dan de vorige generatie, maar werken op een andere manier. Ik denk op een efficiëntere manier dankzij de nieuwste ICT-mogelijkheden. En dat wil ik ook aan Herman Daems laten zien.” Of deze zelfverklaarde Red Monkey, een term uitgedacht door de innovatiegoeroe Jef Staes en symbool voor nieuwe ideeën en een andere manier van denken, in haar opdracht zal slagen, merkt u binnenkort op Facebook of Twitter. Of misschien ook niet. Want die sceptische blik van Herman Daems spreekt boekdelen. Wie zei dat je nooit te oud bent om bij te leren?

Bekijk ook de uitzending Jonge managers, wijze mentoren op Kanaal Z dit weekend

AN GOOVAERTS

” Een gsm-nummer is niets waard als je de eigenaar ervan niet kan vertrouwen” Herman Daems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content