Henderson Horizon-Pan European Smaller Companies Fund (ISIN: LU0046217351)

In de categorie Europese aandelen kaapt het Henderson Horizon-Pan European Smaller Companies Fund de eerste prijs weg. Beheerder Ollie Beckett blijft relatief optimistisch.

Aan welke factoren zijn uw goede prestaties te danken?

OLLIE BECKETT: De belangrijkste factor was volgens mij onze beslissing om te kiezen voor een beleggingshorizon die veel langer was dan degene die de doorsnee belegger durfde te kiezen in 2009. Begin vorig jaar zag alles er heel somber uit en waren de markten erg pessimistisch over de korte termijn. Ik heb toen tegen mezelf gezegd dat de meeste van die bedrijven binnen drie jaar nog in leven zouden zijn en ik heb hun waardering geanalyseerd met het oog op de lange termijn: wat zullen ze waard zijn binnen twee jaar in plaats van binnen twee weken? Ik heb tal van aandelen gekocht die heel goedkoop gewaardeerd waren ten opzichte van hun potentieel op lange termijn. Die strategie bleek al snel vruchten af te werpen toen de markten begonnen te herstellen.

Wat kunnen we verwachten in 2010?

BECKETT: Ik blijf relatief optimistisch: de nettowinsten zullen nog stijgen; de rente blijft laag (ze zal waarschijnlijk opgetrokken worden in 2010, maar de stijging zal niet te abrupt of te fors zijn); de inflatie zal binnen de perken blijven; het wereldwijde bbp gaat omhoog: smallcaps hebben de neiging goed te presteren in een herstellende markt. Maar hoe optimistisch we ook zijn, het zou van weinig realiteitszin getuigen om te verwachten dat smallcaps dit jaar even sterk zullen stijgen als in 2009. Hun waardering nadert immers het historische gemiddelde.

Hoe evolueert uw strategie?

BECKETT: In 2009 zette ons fonds in op ondergewaardeerde aandelen. De favoriete thema’s van de markt op dat moment waren kostenbesparingen, schuldafbouw en het gene-reren van cashflow. Dit jaar zal de focus verschuiven naar groeibedrijven, bedrijven die erin slagen om hun omzet te verhogen, enzovoort. Wij zijn ons fonds dus meer daarop gaan richten. Gezien zijn groeiprofiel is de technologiesector sterk aanwezig in het fonds. Een voorbeeld is ORC Software, een bedrijf dat software ontwikkelt voor het uitvoeren van geautomatiseerde financiële transacties of transacties gebaseerd op algoritmen. Vandaag evolueren de markten zo snel dat professionals steeds meer hun toevlucht zoeken tot dat soort producten. Een ander voorbeeld is Smartrac. Dat bedrijf produceert chips voor elektronische identiteitskaarten (die steeds meer verspreid raken) en voor abonnementen voor het openbaar vervoer (die veel potentieel hebben, denk maar aan de twintig nieuwe metronetwerken die in aanbouw zijn in China).

Ik sta ook positief tegenover de mediasector, met onder meer Hi-Media, een groep die actief is in het domein van de onlinereclame, maar ook in dat van de onlinemicrobetalingen: het betreft een platform waarmee het mogelijk is om betalingen uit te voeren van bedragen die te laag zijn voor creditcards en waarvan bijvoorbeeld gebruik kan worden gemaakt door adolescenten zonder bankrekening.

Het fonds bevat niet echt bankwaarden, aangezien dat meestal largecaps zijn, maar het belegt wel in financials zoals International Personal Finance, een instelling gespecialiseerd in kredietverstrekking in opkomende landen zoals Polen of Mexico. Doorgaans leent de instelling geld aan klanten die niet beschikken over een bankrekening en die tot de lagere middenklasse behoren.

Ten slotte staan wij – in tegenstelling tot de markt in het algemeen – gunstig tegenover de toerismesector, met bijvoorbeeld touroperator Kuoni: mensen zullen altijd zin hebben om te reizen, ongeacht de conjunctuur. Wanneer de economie in de loop van 2010 verbetert en mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun job, dan zullen ze sneller geneigd zijn om hun koffers te pakken. (C)

Door Béatrice Denis

“In 2010 zal de markt vooral kiezen voor groeibedrijven die erin slagen hun omzet te verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content