Helper bij het oversteken

P eter Reinartz, de Belgische pionier in internet-via-de-kabel, is sinds mei directeur bij GlobalOne Benelux, het internationale telecommunicatienetwerk dat nu in handen is van France Télécom. Een tijdelijke job. “Interimmanagers zijn heel gewoon in de VS, Groot-Brittannië en zelfs Nederland. België heeft op dit gebied een achterstand,” zegt Reinartz. In maart 1998 trok hij naar Amsterdam om er “A2000” te leiden. Met zijn 600.000 abonnees was dat de internationale showcase voor nieuwe diensten van de Nederlands-Amerikaanse kabelaar UPC. “Ik huurde een appartement in Amsterdam en kwam in de weekends naar huis,” zegt Peter Reinartz, een Vlaams-Brabander die zijn vrouw naar Poperinge volgde, waar ze mee de familiale schoenenzaak Sidons runt.

Reinartz kwam in de kabeldistributie nadat hij in 1985, als VUB-handelsingenieur en met een Master of Industrial Location & Development op zak, naar de Philips-afdeling New Media Systems was getrokken. “Ik eindigde er als sales manager voor pc-privé-projecten,” zegt Reinartz, die zich nog verbaast over de snelheid waarmee Philips toen producten voor dood verklaarde. Jan Timmer kwam aan de macht en Reinartz, die intussen ook een MBA in Leuven oppikte, stapte over naar Philips’ kenniscentrum in kabeldiensten, het Schaarbeekse TVD-Radio Public (TVD). “Timmer begreep dat kabelbedrijven Schone Slaapsters waren,” zegt Reinartz. Drie jaar reisde hij door Zuid- en Oost-Europa, Taiwan en Australië om markten en lokale partners te identificeren. Toen het startende Slovaakse Philips-filiaal niet direct een manager vond, nam hij die job erbij. “Heel dankbaar, zo kort na de val van de Muur. Vanaf het eerste jaar hadden we een positieve cashflow.”

Philips en United International Holdings fuseerden hun kabelbelangen in 1995 tot het huidige UPC. Reinartz kreeg de leiding over TVD. Een cruciale periode: aanleg van een glasvezelbackbone, bidirectioneel maken van het net, introductie van decoders en ‘plus’-pakketten en – vanaf 1997 en als eerste in België – van breedband internetdiensten, onder meer met Kotnet in Leuven.

De daaropvolgende overstap naar Amsterdam was geen cadeau. De aandeelhouders daar – UPC en US West – kwamen niet overeen. “UPC wou de klanten met forse discounts binnenhalen en met commerciële acties binden. US West dacht dat kortingen de customer life time value ruïneren en legde de nadruk op kwaliteit.” Bovendien stond de organisatie onder druk. “De tijd speelde tegen ons,” zegt Peter Reinartz. A2000 moest zo snel mogelijk zijn hele dienstenaanbod ontplooien, telefonie incluis. Groeipijnen bleven niet uit. UPC kocht US West uit, fuseerde zijn Nederlandse kabelnetten en herstructureerde. Peter Reinartz kreeg meteen tijd om een lang uitgestelde vakantie te nemen en terug te gaan paardrijden met zijn kinderen Alexander (11), Julian (9) en Suzanne (8). De naam van zijn nieuwe managementvennootschap is niet van zwarte humor gespeend: Charon Management Services.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content