Help, ik wil geld verdienen als klusser

De Belgische start-up ListMinut is een van de platformen waar mensen op zoek naar een tuinier, een klusser of een dierenoppas in contact komen met anderen die zulke diensten aanbieden. Brengt het ook iets op?

“Teleurgesteld. Het werk is niet af! Om de omlijsting van een openslaande deur op te schuren en te verven en om een tafelblad op te schuren met een elektrische schuurmachine zouden vier uur toch ruimschoots moeten volstaan.” Oei, ik krijg geen goede beoordeling. De ListMinut-gebruikster die een beroep op mij heeft gedaan, is niet tevreden. De vrouw had vier uur voorzien voor deze klus en was bereid daar 59 euro voor te betalen.

De vrouw – die bovendien vroeg of ik mijn eigen materiaal kon meebrengen – besefte duidelijk niet hoeveel tijd er kruipt in het opschuren van raamwerk. Ze hield er evenmin rekening mee dat ik maar een hobbyklusser ben.

Op ListMinut, een Belgisch platform dat in 2013 werd opgericht naar het model van de Amerikaanse website TaskRabbit, zijn de meeste dienstverleners amateurs en geen vaklui. Daarmee is het een van de voortrekkers van de deeleconomie in ons land.

Zoals elk deeleconomieplatform houdt ListMinut een commissie in op de prijs die de aanvrager betaalt: 10 procent voor bedragen boven 100 euro, 13 procent onder 100 euro en 15 procent onder 30 euro. De prijs die vermeld staat op de website is wel degelijk wat de dienstverlener betaald krijgt. Marie-Antoinette, een van de aanvragers, heeft nog nooit gebruikgemaakt van de website en is overduidelijk op haar hoede. Ze wil met alles – verzekeringen en eventuele controles – in orde zijn. Volgens de start-up is elke job die wordt uitgevoerd nochtans gedekt door de nodige verzekeringen.

Kandidaat

Wil ik een van de klussen op ListMinut binnenhalen, dan moet ik me kandidaat stellen – solliciteren als het ware – voor de jobs die me interesseren. Ik probeer mijn vaardigheden en realisaties in de verf te zetten. Toegegeven, ik stel het wat mooier voor dan het is. Ik zeg uitermate beschikbaar te zijn en meteen aan het werk te kunnen. Niet zelden moet ik het voor een job opnemen tegen tien concurrenten. De start-up heeft het over meer dan 17.000 dienstverleners die klaarstaan om het leven van de internetgebruikers te ‘vereenvoudigen’.

In werkelijkheid zijn die lang niet allemaal actief. “Vorig jaar hadden we 500 actieve dienstverleners die minstens één job hebben uitgevoerd”, verduidelijkt Jonathan Schockaert, CEO van ListMinut. “Wie dat zijn, hangt sterk af van de categorie van diensten. Babysitten of op dieren passen blijkt vooral iets voor studenten, voor loodgieterij en schrijnwerkerij vind je veel meer vaklui. Vandaag is 10 procent van alle mensen die zijn ingeschreven op ListMinut, een echte vakman.”

Een minderheid, maar wel de groep die het meest intensief gebruikmaakt van het platform. Naar verluidt hebben de actiefsten onder hen in twee jaar tijd al 10.000 euro verdiend dankzij ListMinut. De echte vaklui herken ik aan het Pro-logootje bij hun foto. Het verbaast me toch dat een professionele schilder – zelfstandige of werknemer bij een firma – bereid is voor 18 euro per uur te werken.

Mini-jobs

Ik heb een probleem: het aantal jobs dat op het platform wordt aangeboden is niet gigantisch en ik slaag er niet in klussen binnen te halen. Dat ik nieuw ben op de website en nog geen enkele job heb uitgevoerd, helpt natuurlijk niet. Om toch met een positieve beoordeling te kunnen uitpakken en mijn ‘betrouwbaarheidsscore’ op te krikken, organiseer ik een ‘fictieve’ job. Die levert positieve commentaar op, wat – dat hoop ik althans – de gebruikers van ListMinut vertrouwen zal inboezemen.

Mijn eerste echte job is er eentje uit de categorie ‘tuinieren’. Mijn taak: bladeren bijeenharken in een tuin in Schaarbeek. De eigenares denkt dat ik in twee uur klaar moet zijn en wil 26 euro betalen. Ik werk uiteindelijk een uur langer en krijg 20 euro extra. Cash. De rest van het bedrag – dat via ListMinut passeert – heb ik later ontvangen, zodra de start-up zeker was van de betaling.

Niet bepaald duizelingwekkende bedragen. Mijn andere jobs zijn van hetzelfde kaliber. Ik ben bang dat de gebruikers van ListMinut de prijzen drukken, aangezien zij bepalen wat er voor een klus wordt betaald. Ik moet vaststellen dat de meeste aanvragers niet bereid zijn hun portemonnee erg ver open te trekken. Voor de jobs die ik heb binnengehaald, kreeg ik gemiddeld 12,47 euro per uur, met als uitschieter één opdracht waarvoor ik de royale som van 18 euro per uur op zak mocht steken.

Had ik die jobs niet uitgevoerd, dan hadden andere dienstverleners wel hun kans gegrepen om een twaalftal euro per uur te verdienen. Het gaat om brutobedragen, want bij de veelgestelde vragen op zijn site maakt ListMinut duidelijk dat dienstverleners hun inkomsten moeten aangeven. Ik zal er dus 33 procent belastingen op betalen, ook al denkt minister Alexander De Croo (Open Vld) over een lager tarief voor alle inkomsten uit de deeleconomie en zal de belasting in de toekomst wellicht aan de bron worden ingehouden.

De minister van Digitale Agenda wil de nieuwe jobs zowel stimuleren als omkaderen. In bepaalde gevallen kan ListMinut nieuwe vormen van werk opleveren voor laaggeschoolden. Wie laat een vakman komen om Ikea-meubels in elkaar te zetten? Een job die ik nochtans heb gedaan en waarmee ik vaklui dus geen concurrentie heb aangedaan. Omgekeerd heb ik, toen ik in een tuin in Waterloo de stronk van een hazelaar heb verwijderd, wellicht wél een opdracht afgesnoept van een professionele tuinier. Hoewel. De eigenaars betaalden mij 120 euro. Zouden ze echt meer hebben betaald voor een vakman, of hadden ze een of andere handige Harry in het zwart betaald?

Sommigen menen dat platformen als ListMinut kunnen helpen om een deel van het zwarte circuit terug te brengen naar de officiële economie, op voorwaarde dat zulke occasionele inkomsten niet te zwaar worden belast. Al kun je natuurlijk altijd valsspelen: ik kreeg van sommige gebruikers die liever geen commissie betalen, het voorstel om ListMinut te omzeilen voor toekomstige opdrachten of voor de betaling van mijn overuren (zie kader Een maand bij ListMinut).

Best wel vervelend voor deze jonge onderneming, die leeft van de commissies op de prestaties en een zo groot mogelijk publiek moet zien te bereiken. Opdat dienstverleners niet zouden afhaken, moeten er voldoende jobs op de website staan. Vandaar dat ListMinut fors inzet op marketing via de sociaalnetwerksites. Om van zijn commissies te kunnen leven en investeerders te blijven overtuigen, moet de start-up volume creëren. In 2014 haalde ListMinut al 200.000 euro op bij Nederlandstalige investeerders, in februari kondigde het bedrijf aan nog eens 300.000 euro gevonden te hebben. Dit keer ging het om een converteerbare lening, waarvan 100.000 euro bij het nieuwe Waalse fonds W.IN.G. Ooit moet ListMinut wel het klusje klaren om met overtuigende resultaten te komen.

Christophe Charlot, fotografie Roger Job

Ik moet vaststellen dat de meeste aanvragers niet bereid zijn hun portemonnee erg ver open te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content