Heimwee naar de Old Course?

Misschien hebt u de British Open op televisie gevolgd? En misschien droomt u er stiekem van om ooit eens op het meest mythische terrein van de wereld te spelen? Moet lukken, met een beetje geluk.

Iedereen kent wel iemand die ooit al eens op St Andrews speelde. Heel vaak gaat het om een pro en alleen in zeldzame gevallen om een amateur. Tenzij die deel uitmaakt van een nationale ploeg. Maar onder de leden van uw club bevindt er zich ongetwijfeld wel een uitverkorene. Omdat hij zich liet uitnodigen door een onderneming die hem hoog inschat. Of omdat de persoon in kwestie zichzelf een folieke heeft gegund. In dat geval zal hij niet durven te zeggen hoeveel die kleine bedevaart hem heeft gekost.

Laat er geen twijfel over bestaan: het is een peperdure vingeroefening. De touroperators weten al lang dat de tee times een flinke duit kosten, want de Old Course van St Andrews is een zeer rendabel merk geworden.

De green fee voor de Old Course kost momenteel zo’n 200 euro. Alleen moet je dan ook de weg kennen om die te kopen, anders moet je langs de Londense firma Keith Prowse Ltd, die het exclusieve recht heeft om 3200 parcours per jaar te verkopen (ongeveer 7 procent van de totaliteit). Zo verkocht Keith Prowse Ltd deze zomer een zogenaamde Old Course Experience. De formule omvat drie nachten in het Old Course Hotel, maaltijden, transport, souvenirs en drie green fees, waaronder eentje op de Old Course zelf voor iets meer dan 3000 euro. Het Amerikaanse magazine Golf Digest maakt zelf het sommetje: als je alle nevenkosten van het totaal aftrekt, dan kost het parcours meer dan 1500 euro. De Saint Andrews Links Trust, de vzw die de zes terreinen van de stad uitbaat, verdient maar één miljoen euro aan de overeenkomst met Keith Prowse. Dat bedrijfje steekt dus drie vierde van de peperdure green fee van 1500 euro op zak.

Maar er zijn ook uitwegen voor wie níét de volle pot wil betalen. In totaal worden namelijk 44.000 green fees per jaar verkocht.

Een eerste mogelijkheid is loting, maar dan moet zich u ter plaatse bevinden. Als u in groep speelt (van twee tot vier personen), moet u zich de avond ervoor telefonisch inschrijven, of vóór 14 uur via het internet. Dan wordt u verwittigd via een bericht dat de volgende dag vanaf 16 uur wordt uitgehangen. Speelt u alleen, ga dan naar de starter, die uw naam op de lijst zal zetten om de partijen vol te maken. Reserveer een hotel ter plaatse, want de eerste keer lukt zoiets nooit. Gelukkig zijn er in de buurt tal van andere terreinen.

Als u zekerheid wilt over de datum, stuur dan een mail of een fax vanaf 1 september voor het volgende jaar (reservations@standrews .org.uk; tel. +44 13 34 47 70 36) en weet dat de vraag tijdens de zomermaanden groot is. Uw datum zal alleen worden aangenomen als u een tweede green fee in St An-drews neemt.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content