Heeft iemand 10 miljoen te veel?
Begin dit jaar stapten zeven Brugse ondernemers ieder met 10 miljoen in een investeringsfonds voor groeibedrijven. Ze zoeken nog dertien investeerders.
Het initiatief voor het Stroke Fund komt van de Brugse bedrijfsconsulent Ludo Lievens, de zaakvoerder van het accountants- en consultantskantoor Lievens & Co. De bedoeling is een aantal ervaren ondernemers samen te brengen om kapitaal en knowhow ter beschikking te stellen van KMO’s met nood aan groeikapitaal. De nood aan groeikapitaal is blijkbaar groot in West-Vlaanderen. Ook elders in de provincie doken dergelijke investeringsfondsen op, zoals Creafund in Roeselare en Partners at Venture in Oostende.
Stroke Fund is sinds begin dit jaar operationeel. Bij de start droegen zeven ondernemers het fonds, elk met een inbreng van 10 miljoen frank. Maar de ambitie is een pot van 200 miljoen frank samen te stellen uit de investering van een twintigtal vennoten.
De zeven oorspronkelijke stichters zijn bedrijfsconsulent Ludo Lievens, Hans en Eddy Depré van het veevoederbedrijf Depré, Eric Gheeraert van het gelijknamige transportbedrijf, Eric Dumon van constructiebedrijf Dumon, Peter Nédee, voormalig voorzitter van beursvennootschap Nédee en Co, en Jean-Pierre Saelen van de familieondernemingen Dhondt Bouwtechniek en Dhondt Studio-Plus.
Bij het kiezen van vennoten gaan de ondernemers selectief te werk. Voorzitter Hans Depré : “We zoeken in de eerste plaats ervaren ondernemers, met een zekere maturiteit in het zakendoen en bij voorkeur uit de Brugse regio. Onze doelgroep zijn doorgroeibedrijven en bedrijven die ondersteuning kunnen gebruiken bij een eventuele management buy-out. We mikken beslist niet op starters. Stroke Fund participeert, maar ons reglement zegt dat we nooit meer dan 25% van ons kapitaal mogen inbrengen.”
Sinds begin dit jaar zijn er inmiddels acht dossiers onderzocht. Eén ervan is een paar weken geleden afgerond. In het Gentse informaticabedrijf Vero (omzet: 200 miljoen frank) heeft Stroke Fund meteen een meerderheidsparticipatie verworven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier