HASSELT. David huwt Goliath

PVS uit Hasselt investeert 40 miljoen in een joint venture met het Koreaanse bedrijf Inkel. PVS is gespecializeerd in akoestische installaties of audiocircuits.

De onderhandelingen voor de joint venture zijn min of meer afgerond. Toch heeft de direktie van Inkel nog altijd niet definitief haar ja-woord gegeven. “Het is niet vanzelfsprekend om met Koreanen te onderhandelen, ” zegt PVS-zaakvoerder Patrick Van de Sande.

“Een Koreaan laat niet graag in zijn kaarten kijken. En dat is ook begrijpelijk : de Koreanen zijn altijd onderdrukt geweest, nu eens door de Japanners en dan weer door de Chinezen. Maar in onze relaties met Inkel we hebben wekelijks kontakt heerst er een sfeer van vertrouwen. “

Inkel, wat staat voor International Korean Electronics, is gespecializeerd in konsumenten-elektronika. Het bedrijf produceert hoofdzakelijk hifi-toestellen, maar houdt zich ook bezig met de produktie van video’s, autoradio’s en computers. “Onze samenwerking met Inkel betreft alles wat met de zogenaamde Public Adresses-systemen te maken heeft. Inkel heeft daarvoor een dochteronderneming Inkel PA. En het is met dat bedrijf dat we nu samenwerken. “

PVS krijgt van Inkel PA de exclusiviteit voor België. Bedoeling is dat het bedrijf zich vooral gaat toeleggen op de projektuitvoering van de Inkel-systemen. Handel en verkoop van geluidsapparatuur aan partikulieren worden afgestoten. “Wij importeren de massaprodukten van Inkel PA en stellen ze hier samen tot een bepaald systeem. Het eenvoudigste voorbeeld is in feite de stereo-toren met ingebouwde radio, versterker, casettedeck, cd-speler enzovoort. “

PVS is onder meer verantwoordelijk voor het geluidssysteem in het Meridien-hotel in Brussel. Maar ook een deel van de akoestische installatie van Euro Disney in Frankrijk komt van PVS. Op dit ogenblik wordt er hard gewerkt aan een geluidssysteem voor de HST.

PVS werd in 1983 door Patrick Van de Sande opgericht. In 1988 werd het omgevormd tot een NV. Op dit ogenblik haalt het bedrijf een omzet van 35 miljoen. “Gemiddeld is de omzet jaarlijks zo’n 20 tot 30 procent gestegen. In 1994 was dat heel wat minder. ” Op dit ogenblik werken bij PVS tien mensen. Maar door de samenwerking met Inkel zou dat aantal op termijn tot ongeveer dertig kunnen stijgen.

Inkel is één van de snelst groeiende bedrijven in de elektronikawereld. Het bedrijf behoort in zijn sektor tot de top-5 van de wereld. In 1993 haalde het een omzet van 4 miljard dollar.

PATRICK VAN DE SANDE (PVS). Vlaamse David huwt met Koreaanse Goliath.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content