Hart voor erfgoed

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), vooral bekend van de restauratie van het Lam Gods, lanceert de Erfgoed Challenge. Tot 2030, de tweehonderdste verjaardag van België, stelt de instelling elk jaar een shortlist samen van erfgoedparels die zorg nodig hebben, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het winnende project ondergaat een grondige restauratie, die wordt gefinancierd met een mix van publieke en private middelen.

Bedrijven krijgen een vooraanstaande rol, niet alleen om de restauraties financieel te steunen, maar ook om lokale gemeenschappen bij erfgoed te betrekken. De Erfgoed Challenge wordt begeleid door een commissie van Belgen met een hart voor erfgoed, onder wie Michel Moortgat, de CEO van Duvel Moortgat, en Hanan Challouki, de oprichtster van Inclusified.

Het publiek kan tot 21 november op ErfgoedChallenge.be stemmen op de eerste zes genomineerde projecten. Het winnende project wordt op 2 december bekendgemaakt. In Vlaanderen is onder meer de grafkapel van Rubens in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen genomineerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content