HANDSCHOENENZAAK BOON. NIETS AAN DE HAND ?

De laatste Antwerpse handschoenenwinkel

A. Boon hoopt vurig op een ijskoude winter.

Het interieur ruikt naar de jaren ’20, stokoude naaimachine en kassa met ijzeren hendel inkluis. Huize A. Boon zo vermeldt het uithangbord is van onder tot boven gevuld met blauwe dozen met daarin handschoenen. De eenmanszaak van Marie-Rose Sarteel is inmiddels de laatste winkel in Antwerpen die nog uitsluitend handschoenen verkoopt. Veertig jaar geleden waren er dat nog een dozijn. “Je moet gespecializeerd blijven. Investeren in diverse produkten, zoals handtassen of portefeuilles, maakt het veel moeilijker. ” Wat niet betekent dat Marie-Rose Sarteel geen uitgebreide voorraad in huis heeft. In Huize A. Boon liggen maar liefst 10.000 paar handschoenen. Cash flow vormt volgens de zaakvoerster geen probleem omdat “handschoenen nu eenmaal geen modieus produkt zijn. Een omloopsnelheid van twee jaar is geen uitzondering. “

Huize Boon werd in 1884 opgericht door twee Italianen. Net na de Eerste Wereldoorlog neemt Arthur Boon, de oom van de huidige zaakvoerster, het handschoenenbedrijf over. Zestig jaar blijft Boon baas, in 1975 koopt Marie-Rose Sarteel de winkel. Tot de Tweede Wereldoorlog wordt nog zelf geproduceerd, vandaag wordt uitsluitend verdeeld. In tegenstelling tot tien jaar geleden toen er nog Belgische handschoenen in het gamma staken wordt vandaag alles ingevoerd. Achttien leveranciers uit voornamelijk Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal en Duitsland zorgen voor de faam. De peccary-handschoenen van drie Engelse leveranciers geven de zaak ook buiten ‘t Stad naamsbekendheid.

Het topseizoen voor A. Boon is inmiddels volop bezig. Tussen oktober en januari wordt driekwart van de jaarlijkse omzet geboekt, of omgerekend 3000 paar handschoenen. De voorbije drie jaar was het, als gevolg van de zachte winters, relatief kalm. “Een koude winter betekent een vijfde meer omzet, ” aldus Marie-Rose Sarteel.

Lederen handschoenen maken drie kwart van de verkoop, wollen en stoffen (uit zijde of satijn en voor ceremonieel gebruik) een vijfde. Katoenen handschoenen voor laboratoria en traiteurs zijn qua omzet te verwaarlozen, maar in aantallen belangrijk (700 paar per jaar).

De verkoop bleef het voorbije decennium stabiel. Het klantenbestand situeert zich in alle lagen van de bevolking. Voor een belangrijke meerverkoop, vooral bij jongeren, zorgt de aanwezigheid op modepagina’s van tijdschriften zoals Weekend Knack, Flair en Libelle.

MARIE-ROSE SARTEEL (HUIZE A. BOON) Tienduizend paar handschoenen in voorraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content