HANDELSVERTEGENWOORDIGING. WEGWIJZER VOOR CHINA
Met zijn rijzige gestalte is Oscar Cousy, ekonomisch en handelsvertegenwoordiger van de Vlaamse dienst voor de Buitenlandse Handel (VDBH) in Singapore, een opvallend figuur. Deze 50-jarige Zottegemnaar heeft als taak onze bedrijven in deze Chinees-Maleisische stadstaat te ondersteunen. Sinds 1980 woont hij in het land en heeft zich via zijn huwelijk met een Chinese uit buurstaat Maleisië goed weten te integreren.
“De overbrugging van de verschillen tussen Oost en West is de uitdaging als men ginds zaken wil doen, ” zegt Oscar Cousy. “Singapore oogt als een westers technopolis maar is op en top oosters. Chinezen hier hebben het zakendoen in hun bloed. Hun motto is geluk en durf, een gokmentaliteit. Ze springen eerst en zien dan wel of ze kunnen zwemmen. Wij daarentegen zijn rationalisten die alles eerst grondig zullen afwegen. Het is belangrijk deze mentaliteit te begrijpen. “
Cousy verblijft reeds 30 jaar in het buitenland en is een afgestudeerde van de Universiteit van Génève in Zwitserland waar hij de afdeling talen volgde : Frans, Engels en Russisch. Nadien trok hij in ’65 naar Australië waar hij les gaf aan de Trinity Senior High School in Wagga Wagga. In 1973 werd hij handelsattaché bij de BDBH en sinds de regionalizering bij de VDBH. Zijn eerste post was Nairobi in Kenia waar hij instond voor Oost-Afrika. In 1980 verhuisde hij dan naar Singapore. Hier is hij ook nog verantwoordelijk voor Brunei, het olierijke sultanaat op het eiland Borneo.
Singapore met zijn 2,8 miljoen inwoners is in Zuidoost-Azië een draaischijf voor de hele regio. Ondanks zijn met West-Europa te vergelijken hoge welvaart slaagt men er in om een snelle ekonomische groei aan te houden : 10 % verleden jaar en een geschatte 8,5 % dit jaar. Onze uitvoer naar ginds bedroeg in ’94 18,6 miljard frank (23 % diamant, 21 % machines en 16 % chemische produkten) en onze invoer 8,1 miljard. In totaal zijn er een 450 Belgen en zo’n 50 Belgische bedrijven gevestigd, veelal vertegenwoordigingskantoren die meestal in de hele regio aktief zijn.
“Wil men hier aktief zijn, dan moet men zich hier ook vestigen om de lokale kultuur en smaken beter te begrijpen”, zegt Oscar Cousy. “Men moet echter ook beseffen dat ieder land in Zuidoost-Azië anders is. Als je in deze landen zaken wil doen, moet je respekt tonen voor hun eigenheid en hun verwezenlijkingen. De mensen hier zullen zelden hun gevoelens uiten, maar eerder opstapelen. Ze houden van harmonie. Ze worden ook eerst je vriend voor ze met je een zakelijke relatie aangaan. “
OSCAR COUSY (VDBH) Eerst vrienden worden en dan pas zakendoen, zo gaat het inZuidoost-Azië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier