Handel in papier

Is het internationaal rijbewijs voor een huurauto een overbodige luxe of een harde noodzaak ?

Internationale rijbewijzen zijn verkrijgbaar bij automobielverenigingen. Zo onder meer bij de Koninklijke Belgische Automobielclub (KACB), waar in de aanloopperiode naar de vakantie per week een paar honderd van deze documenten aangevraagd worden. Waarom wil iemand zo’n rijbewijs kostprijs bij de KACB 400 frank dan wel ? Meestal op aanraden van reisagentschappen.

In omzeggens alle drukwerk voor reizigers naar landen verder dan Luxemburg of Nederland staat onder de rubriek huurauto’s vermeld : internationaal rijbewijs vereist. Wie boekt in een agentschap krijgt tot vervelens toe deze boodschap te horen. Maar vereist waarom en door wie ? Uit de praktijk blijkt alvast dat verhuurbedrijven zo’n document niet als een conditio sine qua non beschouwen. De grote onder hen, accepteren meestal zonder morren ons eigen Belgisch rijbewijs en het enige waar ze echt op aandringen is… een geldige kredietkaart of een persoonlijke klantenkaart.

De leden van de Europese Unie zijn overigens verplicht de nationale rijbewijzen van alle andere lidstaten te accepteren. En verder van Brussel af ? “In principe heeft u zo’n rijbewijs nodig meteen wanneer u buiten Europa komt,” zegt de KACB. “Dat klopt niet helemaal,” weet het ministerie van Buitenlandse Zaken, “want met de meeste landen zijn er akkoorden afgesloten zodat het nationaal of Europees rijbewijs volstaat.” Dat voor heel Europa geüniformeerde document kan u eenvoudig na bestelling gaan afhalen op het gemeente- of stadhuis. Het ziet eruit als een Belgisch rijbewijs en vermeldt in tien talen wat het in feite is.

Enkel in een handvol bananenrepublieken waaronder bijvoorbeeld de Caymaneilanden is het internationaal rijbewijs echt verplicht. Ongeveer overal elders kan u zich behelpen met uw Belgisch of Europees rijbewijs. Wij hebben in elk geval nooit een internationaal rijbewijs nodig gehad. Bij een Pools verhuurbedrijf niet het makkelijkste land om aan een huurwagen te geraken kregen we midden jaren tachtig zelfs een auto mee op voorlegging van een indrukwekkend uitziende… race-vergunning, uitgeschreven door… de KACB.

In wezen kan zo’n internationaal document af en toe diensten bewijzen bij echt kleine, lokale verhuurbedrijven en bij politiecontroles in door God verlaten streken. Hoe groter en dikker uw rijbewijs daar, hoe meer indruk u maakt. Voor het overige is het internationaal rijbewijs vooral interessant voor de verenigingen die er een dankbare handel van maken.

MARK VRIJENS

Koninklijke Automobielclub van België, Aarlenstraat 53, 1040 Brussel. Tel.(02) 287.09.80 en fax (02) 230.75.84.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content