Guiette verzameld
René Guiette mag dan de geschiedenis zijn ingegaan als de opdrachtgever van het enige Le Corbusier-huis in België, hij was in de eerste plaats een onklasseerbare schilder. Maurice Verbaet schetst zijn parcours in een expo.
In het Maurice Verbaet Art Center in Antwerpen loopt een expo over René Guiette. Hij wordt herinnerd als de man achter een van de beroemdste huizen van de stad: de woning Guiette, het enige huis van de Zwitserse architect Le Corbusier in België. Le Corbusier tekende voor hem een strenge en sobere woonmachine, die is geënt op het moderne leven. Na het overlijden van Guiette in 1976 stond het pand aan de Populierenlaan een tijdlang leeg, maar de modeontwerpster Ann Demeulemeester restaureerde het en trok erin.
De expo bij Verbaet is opgevat als een promenade langs de stijlperiodes van de schilder en de invloeden die hij heeft ondergaan. Zijn broer Robert, een hoogleraar en dichter, nam een belangrijke plaats in zijn leven in. Dankzij hem kwam René Guiette in contact met de toenmalige Parijse kunstelite, met onder meer Henri Michaux en Fernand Léger.
Guiette schilderde tussen de wereldoorlogen in een modernistische stijl het leven in de havenstad Antwerpen. In de jaren dertig raakte hij steeds meer in de ban van fotografie. Later werd hij zelfs leraar fotografie aan La Cambre. Guiette sloot zich na de Tweede Wereldoorlog aan bij de art brut, de beweging van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Die pleitte voor een spontane, instinctmatige manier van schilderen, met veel aandacht voor de materialiteit en de textuur.
Toch kun je Guiette moeilijk in één stijlhok duwen: hij bleef slingeren tussen het kubisme en het expressionisme, met invloeden uit de art brut en de kalligrafie. Dat leverde een volstrekt uniek oeuvre op, dat in Antwerpen is samengebracht.
René Guiette, tot 29 oktober in het Maurice Verbaet Art Center in Antwerpen.
Thijs Demeulemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier