GSM DEFECT, WEG ERMEE?
Wat doet u met een mobiele telefoon die kapot is en waarvan de garantie verlopen is? Niets. Helemaal niets! De reparatie valt wellicht duurder uit dan de aankoop van een nieuw toestel. Behalve dan voor toestellen uit het topsegment… en dan nog.
De gsm is verworden tot een wegwerpproduct: de gemiddelde aankoopprijs van een mobieltje bedraagt 80 euro en sinds kort geniet de mobiele telefoon, net als alle andere apparaten, een garantie van twee jaar. Na het verstrijken van die termijn loont het niet langer de moeite om het ding nog te laten repareren.
“Ongeveer 40 % van de gsm-toestellen die voor reparatie aan onze technische dienst worden aangeboden, kan niet meer worden hersteld,” zo leert ons Valérie Van Belle, marketingmanager bij The Phone House Belgium, een van ‘s lands grootste ketens voor mobiele telefonie. “De reden? Bepaalde onderdelen zijn niet langer beschikbaar – bijvoorbeeld voor telefoons ouder dan vijf jaar – of de kosten voor de reparatie lopen hoger op dan de prijs van een nieuw toestel.” Meestal betaal je voor een reparatie buiten de garantieperiode 100 à 200 euro. Je moet, bij wijze van spreken, nog voor er naar het apparaat wordt gekeken, al 40 euro ophoesten.
Bovenaan het lijstje van gevraagde reparaties prijkt het bijwerken van de software. Tijdens de garantieperiode gebeurt een dergelijke ingreep gratis, op voorwaarde dat het gaat om een probleem in verband met de synchronisatie, dat het toestel om onverklaarbare redenen blokkeert, tergend traag reageert of dat de Bluetoothconnectie hapert.
Schermpje kapot? 120 euro
Zodra het om een onderdeel gaat dat niet (langer) door de garantie wordt gedekt, swingen de kosten de pan uit. Volgende voorbeelden maken dit duidelijk.
Het vervangen van de antenne kost ongeveer 90 euro. Voor het vervangen van een kleuren-lcd-scherm betaal je al gauw 120 à 130 euro (90 euro voor een monochroom scherm). De kosten kunnen bijzonder hoog oplopen wanneer de reparatie ook precisielassen vereist. Over het algemeen is de prijs voor een reparatie recht evenredig aan de prijs van het apparaat. Dat is, in het licht van de kostprijs voor reserveonderdelen, niet meer dan logisch.
Vergeet ook niet dat voor batterijen en accessoires die samen met het toestel worden geleverd slechts een garantie van zes maanden geldt. Na die periode moet je voor het vervangen van de batterijen meer dan 30 euro neerleggen. “Reparaties hebben over het algemeen betrekking op rondomliggende accessoires zoals de doos, het toetsenbord, het scherm, de microfoon, de luidsprekers of nog, de antenne,” vertelt ons Cherenti Patrizo, verantwoordelijk voor de technische dienst bij mobieletechnologiebedrijf Arwac. Wanneer er wat mis is met de moederkaart, kan je er beter niet aan beginnen. Het stuk alleen al kost driekwart van de prijs van een nieuw toestel.
Voor het topsegment uit het gamma ligt dat wat anders. Het loont soms de moeite om tot 180 euro te betalen voor het vervangen van het kleurentipscherm van een wat oudere smart phone, want voor de nieuwste modellen moet je toch al snel 550 à 850 euro neertellen.
Regen is niet gedekt
Voor sommige defecten kan je echter nooit aanspraak maken op de garantie. In 2004 werden aan de technische dienst van The Phone House meerdere duizenden apparaten met oxidatieproblemen ter reparatie aangeboden. “Gsm-toestellen komen wel eens terecht in het toilet, worden in de regen gebruikt of hebben last van het zweet van hun eigenaar. De apparaten zijn niet hermetisch dicht en het kleinste druppeltje water volstaat om een kortsluiting te veroorzaken. Bellen in de regen of met natte haren kan je dus beter vermijden.” Dergelijke schade wordt immers niet door de garantie gedekt.
The Phone House heeft overigens het gat in de markt ontdekt. De winkelketen stelt een verzekering voor die de reparatie van het gsm-toestel dekt buiten de garantieperiode en een vervang-gsm aanbiedt. Voor 9 euro per kwartaal worden alle defecten, inclusief oxidatieproblemen, gedekt. Voor 37 euro komen daar diefstal en verlies bij. Iedereen kan zich echter niet in een dergelijke oplossing vinden. Een gsm kost nu immers ook geen fortuin.
Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier