Grote algemene China-trackers

Naar aanleiding van de forse stijging van de Chinese A-aandelen bekeken we vorige week (IB49B) de belangrijkste trackers die de CSI 300- en de MSCI China A-index schaduwen. In deze bijdrage staan we stil bij de grootste algemene China-trackers. Ze zijn erg talrijk en omvatten ook verschillende nichemarkten (sectorgebonden ETF’s), maar we focussen op trackers met een beheerd vermogen van minstens 200 miljoen USD. De algemene trackers doen het een stuk minder goed dan degene die gespecialiseerd zijn in A-aandelen, om de redenen die we vorige week aanhaalden. Toch verwachten we dat ook de internationale Chinese aandelen garen zullen spinnen uit de versoepeling van de monetaire politiek. Dit is met name het geval voor de financiële sector, die overwogen is in verschillende indexen die de hierna besproken trackers schaduwen.

iShares FTSE China 25 Index Fund

Tickersymbool: FXI

Eerste notering: oktober 2004

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: +4,6 %

Gemiddeld dagvolume: 21 miljoen

Activa onder beheer: 5,93 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,73 %

De grote iShares-productfamilie is eigenlijk de ETF-tak van beurshuis BlackRock, een ronkende naam in de financiële sector. De tracker met tickersymbool FXI is veruit de grootste en ook meest liquide tracker, met een indrukwekkend beheerd vermogen van bijna 6 miljard USD en gemiddeld meer dan 20 miljoen verhandelde deelbewijzen per dag. De onderliggende waarde is de FTSE China 25-index. In die index heeft de financiële dienstverlening het hoogste gewicht met 36 %, gevolgd door communicatie (12 %), technologie (11 %) en energie (10,5 %). FXI vierde onlangs zijn tiende verjaardag en kan dit jaar een rendement van bijna 5 % voorleggen. Met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,73 % bevindt deze tracker zich in de middenmoot.

iShares MSCI China ETF

Tickersymbool: MCHI

Eerste notering: maart 2011

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: +0,3 %

Gemiddeld dagvolume: 500000

Activa onder beheer 1,28 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,61 %

Deze tracker is van dezelfde uitgever als FXI, maar is het kleinere en jongere broertje. Toch overstijgen de activa onder beheer na minder dan vier jaar ook ruimschoots de grens van 1 miljard USD. Bij MCHI is het gewicht van de financiële sector met 28 % iets lager in vergelijking met FXI. Dat geldt echter ook voor het rendement, want de MCHI schommelt rond het niveau van het jaarbegin. De onderliggende index is de MSCI China, die uit 143 bedrijven is samengesteld. MCHI is ook iets goedkoper dan FXI, met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,62 %.

SPDR S&P China ETF

Tickersymbool: GXC

Eerste notering: maart 2007

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: -0,2 %

Gemiddeld dagvolume: 127000

Activa onder beheer: 1,06 miljard USD

Jaarlijkse beheerkost: 0,59 %

De derde grootste tracker om de prijsevolutie van Chinese aandelen te schaduwen, is die van uitgever State Street. Ook die rondt de kaap van 1 miljard USD activa onder beheer en noteert bijna acht jaar. GXC belegt in Chinese N-aandelen die op de Amerikaanse beurzen als zogenoemd American deposit receipt (ADR) noteren. Net zoals bij de MCHI schommelt het rendement dit jaar rond het nulpunt. GXC volgt de S&P China BMI-index, die maar liefst 307 bedrijven telt. Het lagere gewicht van de financiële sector (24 %) wordt gecompenseerd door de technologiesector, met 21,5 %. GXC is de goedkoopste China-tracker uit het rijtje dat we bespreken, met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,59 %.

PowerShares Golden Dragon Halter USX ETF

Tickersymbool: PGJ

Eerste notering: december 2004

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: -8,4 %

Gemiddeld dagvolume: 87000

Activa onder beheer: 242 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,7 %

Deze tracker van uitgever Invesco onderscheidt zich door de hoge blootstelling aan Chinese technologiebedrijven. Die staan in voor 51 % van de onderliggende Halter USX China-index, die de prijsevolutie van 72 aandelen schaduwt. De overweging van technologie is dit jaar geen voordeel, want PGJ staat sinds 1 januari op een verlies van 8,4 %.

Guggenheim China Small Cap ETF

Tickersymbool: HAO

Eerste notering: juni 2008

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: -2,6 %

Gemiddeld dagvolume: 92000

Activa onder beheer: 220 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,75 %

De China Small Cap tracker van uitgever Guggenheim Funds is een buitenbeentje, want zoals de naam suggereert wordt op het smallcapsegment gemikt. De onderliggende waarde is de AlphaShares China Small Cap-index, die 263 bedrijven telt. Daarin heeft geen enkele sector een hoger gewicht dan 20 %, wat de spreiding ten goede komt. Technologie heeft het grootste aandeel (19 %), gevolgd door industriële bedrijven (17 %) en consumentengoederen (15 %). De beheersvergoeding is met 0,75 % de hoogste van de 5 besproken trackers. Dit resulteert voorlopig niet in een hoger rendement want de smallcaptracker noteert sinds begin dit jaar 2,6 % in de min.

DE INTERNATIONALE CHINESE AANDELEN SPINNEN GAREN BIJ EEN SOEPELERE MONETAIRE POLITIEK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content