GROENE VERF

Dat milieubeweging en bedrijfswereld niet lijnrecht tegenover elkaar moéten staan, ondervond het Dendermondse schilderbedrijf De Rijcke. De onderneming is de eerste winnaar van de plaatselijke milieuprijs.

Met een ex-minister van Leefmilieu en Economische Zaken als burgemeester hoeft het niet te verwonderen dat Dendermonde milieuvriendelijke ondernemingen in de bloemetjes zet. Burgemeester Norbert De Batselier (SP) mocht dit jaar zijn eerste milieuprijs overhandigen aan de lokale nv Schilderwerken De Rijcke.

Het bedrijf begon in 1945 onder de kerktoren van de deelgemeente Baasrode als verf- en behangselwinkel. Vandaag staan Leonard De Rijcke, zoon van de oprichter, en zijn echtgenote Jeanne Verstappen aan het hoofd van een 21 personeelsleden tellende kmo, gespecialiseerd in het schilderen van gebouwen. Schilderwerken De Rijcke haalde het voor papier- en kartonfabrikant VPK, bouwonderneming De Ridder en drukkerij De Hauwere-Huau. De jury was vooral onder de indruk van het inmiddels acht jaar oude project rond recyclage en selectieve afvalverwerking van het schilderbedrijf, een project waarin de onderneming ongeveer een half miljoen heeft geïnvesteerd. Het personeel wordt sterk gemotiveerd om verfresten, verpakkingen en solventen zoveel mogelijk te verzamelen en opnieuw te gebruiken. Afval wordt geselecteerd, verkleind en via afspraken opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Schilderwerken De Rijcke let daarbij ook op het gebruik van wegwerpverpakkingen.

“De personeelsleden van Schilderwerken De Rijcke doen al vele jaren een extra-inspanning op milieugebied. Nochtans beschikt deze kmo (nvdr – in 1996 haalde het bedrijf een omzet van 47 miljoen frank) niet over zeer royale financiële middelen. Vandaar de bekroning,” aldus Fons Uyttenhove, jurylid en lid van de mede-organiserende Jonge Kamer.

Met zijn milieuprijs wil het Dendermondse stadsbestuur milieubewegingen en ondernemers dichter bij elkaar brengen. Burgemeester De Batselier : “De prijs moet een stimulans zijn voor andere bedrijven om milieuvriendelijker te werken. Dat een bedrijf uit de verfsector toch niet meteen het toonbeeld van milieubewijstzijn deze prijs binnenhaalt, stemt me extra blij.” Ook waarnemend voorzitter Gustaaf Van Gucht van de milieubeweging Wielewaal ’s Heerenbosch is in de wolken. “Dit initiatief toont aan dat milieubeweging en bedrijfsleven wel degelijk kunnen samenwerken.” Dat ten slotte ook gedelegeerd bestuurder Leonard De Rijcke opgetogen is met zijn prijs, hoeft geen betoog : “Het is een mooie erkenning voor ons werk. Maar uiteindelijk deden we alleen wat iedereen eigenlijk zou moeten doen.”

LEONARD DE RIJCKE (SCHILDERWERKEN DE RIJCKE) Ook kmo’s kunnen een trendsetter zijn op milieugebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content