Groene sla, groene teelt

© WOUTER RAWOENS

Goni kweekt sla in bewegende goten en met een robotarm. Zo kan het landbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver een constante kwaliteit leveren én vermijden dat er water verloren gaat of meststoffen in de grond sijpelen.

Nico Goossens (29) was aanvankelijk niet van plan een slakweker te worden zoals zijn vader en zijn grootvader. Na zijn studie automechanica ging hij aan de slag in een garage, om daarna toch bij zijn ouders te gaan werken. “De samenwerking verliep niet altijd even makkelijk”, zegt hij. “Daarom zocht ik weer elders werk. Bij Wim Verhuur leerde ik hoe je je klanten een enorme service kunt bieden. Ik leerde er bijvoorbeeld altijd ja te zeggen.” Met die kennis besloot Nico Goossens toch in het familiebedrijf te stappen. “Ik vroeg me af waar ik meer van kende dan iemand anders”, vertelt hij. “Ik ben tussen de sla opgegroeid. Maar als ik een verschil wil maken, moet ik het anders doen dan mijn vader en mijn grootvader. Zij teelden sla in volle grond en waren altijd afhankelijk van weer en wind.”

Stekjes van de buurman - Dagelijks arriveren bij Goni stekjes van een nabijgelegen plantenkweker. Uit de duizenden kleine potjes aarde steken groene en rode scheutjes triosla van 2 tot 3 centimeter hoog.
Stekjes van de buurman – Dagelijks arriveren bij Goni stekjes van een nabijgelegen plantenkweker. Uit de duizenden kleine potjes aarde steken groene en rode scheutjes triosla van 2 tot 3 centimeter hoog.© WOUTER RAWOENS

De ondernemer zocht in binnen- en buitenland naar moderne teelttechnieken. Vervolgens liet hij Hortiplan een bijna-volautomatische slakwekerij bouwen op grond die hij van zijn vader kreeg. De serres in Sint-Katelijne-Waver met een oppervlakte van 3 hectare zijn een indrukwekkend staaltje van technologie, goed voor 10 miljoen kroppen sla per jaar. Vier jaar na de opstart in 2016 levert Goni sla aan elke Belgische supermarkt. Goni heeft ook een tuinkersbedrijf overgenomen en het werkt samen met een andere slateler om alle klanten te kunnen bedienen met Goni-producten. Het personeelsbestand steeg van vier naar dertig mensen. “Ik heb veel aan mijn vrouw Maria. Zij is financieel directeur bij Wim Verhuur.”

Ruimte en licht doet groeien - Zes dagen planten, zes dagen oogsten. Dat is het werkritme in de serres van Goni. De jonge plantjes krijgen eerst ruimte en licht, zodat ze groeien in de hoogte en de breedte. Dat is de vooropkweek. Na een paar dagen geven de medewerkers ze nog meer ruimte. Na die manuele fase start het geautomatiseerde traject.
Ruimte en licht doet groeien – Zes dagen planten, zes dagen oogsten. Dat is het werkritme in de serres van Goni. De jonge plantjes krijgen eerst ruimte en licht, zodat ze groeien in de hoogte en de breedte. Dat is de vooropkweek. Na een paar dagen geven de medewerkers ze nog meer ruimte. Na die manuele fase start het geautomatiseerde traject.© WOUTER RAWOENS

Goni is een echt merk, en dat is een zeldzaamheid in de landbouw, waar de producten meestal onder het veilingmerk verkocht worden. “We zijn sterk in constant dezelfde kwaliteit leveren”, zegt Goossens. “We leveren niet altijd de grootste krop sla, maar wel altijd een mooie krop, ook als het weer tegenzit.”

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Goni verdient het label, omdat het zijn productie op een ecologische manier organiseert.

De robotarm plant de sla - De robotarm plant elk uur 10.000 kroppen triosla. Onvermoeibaar neemt hij ze rij per rij op uit de witte bakjes. Na een halve draai plant hij ze in lange plastic goten, 46 kroppen per goot. Daar wordt geen gram aarde aan toegevoegd. In totaal draaien er 6000 goten in het systeem.
De robotarm plant de sla – De robotarm plant elk uur 10.000 kroppen triosla. Onvermoeibaar neemt hij ze rij per rij op uit de witte bakjes. Na een halve draai plant hij ze in lange plastic goten, 46 kroppen per goot. Daar wordt geen gram aarde aan toegevoegd. In totaal draaien er 6000 goten in het systeem.© WOUTER RAWOENS
Geen zorgen over het weer - Sla kweken in volle grond is moeilijk door de beperkingen op sproeistoffen, de lange periodes van droogte, de handenarbeid en extreem weer zoals hagel. Al die factoren sluiten de serres uit. Er heerst een stabiel klimaat van 16 graden overdag, 85 procent luchtvochtigheid en CO2 uit de eigen warmte-krachtkoppeling. Planten gebruiken die CO2 om te groeien. De warmte-krachtkoppeling produceert ook elektriciteit. Ook de verlichting in de serre draait erop.
Geen zorgen over het weer – Sla kweken in volle grond is moeilijk door de beperkingen op sproeistoffen, de lange periodes van droogte, de handenarbeid en extreem weer zoals hagel. Al die factoren sluiten de serres uit. Er heerst een stabiel klimaat van 16 graden overdag, 85 procent luchtvochtigheid en CO2 uit de eigen warmte-krachtkoppeling. Planten gebruiken die CO2 om te groeien. De warmte-krachtkoppeling produceert ook elektriciteit. Ook de verlichting in de serre draait erop.© WOUTER RAWOENS
Het veld beweegt constant - Nadat ze geplant zijn op het kunststofveld, schuiven de mobiele goten met kroppen sla van achteren naar voren. Ze doen er ongeveer vier weken over om de goed 180 meter af te leggen. In die tijd krijgen ze steeds meer ruimte, waardoor ze steeds voller groeien. Dankzij die variërende ruimte kan Goni vier keer zoveel sla planten als op eenzelfde oppervlakte in volle grond.
Het veld beweegt constant – Nadat ze geplant zijn op het kunststofveld, schuiven de mobiele goten met kroppen sla van achteren naar voren. Ze doen er ongeveer vier weken over om de goed 180 meter af te leggen. In die tijd krijgen ze steeds meer ruimte, waardoor ze steeds voller groeien. Dankzij die variërende ruimte kan Goni vier keer zoveel sla planten als op eenzelfde oppervlakte in volle grond.© WOUTER RAWOENS
Geen druppel water gaat verloren- Via zwarte slangen krijgen de planten wat ze nodig hebben: voldoende water uit de bassins met 7 miljoen liter opgevangen regenwater, met de juiste verhouding aan meststoffen en bacteriën. Pesticiden zijn slechts miniem nodig. Het water loopt door de lichtjes hellende goten. Achteraan wordt het weer opgevangen, om gezuiverd te worden. Computergestuurd wordt het klaargemaakt voor hergebruik. Geen druppel gaat verloren. De sla krijgt geen gram meststof te veel.
Geen druppel water gaat verloren- Via zwarte slangen krijgen de planten wat ze nodig hebben: voldoende water uit de bassins met 7 miljoen liter opgevangen regenwater, met de juiste verhouding aan meststoffen en bacteriën. Pesticiden zijn slechts miniem nodig. Het water loopt door de lichtjes hellende goten. Achteraan wordt het weer opgevangen, om gezuiverd te worden. Computergestuurd wordt het klaargemaakt voor hergebruik. Geen druppel gaat verloren. De sla krijgt geen gram meststof te veel.© WOUTER RAWOENS
Blindelings oogsten - 500 kroppen sla oogsten de vier tot zes productiemedewerkers per uur. Ze halen ze met de hand uit de voorbijglijdende goot en steken ze in een papieren of plastic zak.
Blindelings oogsten – 500 kroppen sla oogsten de vier tot zes productiemedewerkers per uur. Ze halen ze met de hand uit de voorbijglijdende goot en steken ze in een papieren of plastic zak.© WOUTER RAWOENS
Flexibel tot aan het transport - Na maximaal een dag in de gekoelde ruimte te zijn bewaard worden de pallets met sla in een vrachtwagen gereden. De vier eigen vrachtwagens geven het bedrijf de flexibiliteit om op het laatste nippertje nog iets toe te voegen aan een bestelling. 's Nachts vertrekt de chauffeur naar de distributiecentra van alle Belgische supermarkten.
Flexibel tot aan het transport – Na maximaal een dag in de gekoelde ruimte te zijn bewaard worden de pallets met sla in een vrachtwagen gereden. De vier eigen vrachtwagens geven het bedrijf de flexibiliteit om op het laatste nippertje nog iets toe te voegen aan een bestelling. ‘s Nachts vertrekt de chauffeur naar de distributiecentra van alle Belgische supermarkten.© WOUTER RAWOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content