Groeien als actieve kool
Met de ingebruikname van een derde oven is de groei van Desotec voor een tijdje verzekerd. Vijf jaar nadat de private-equityspeler AAC Capital Partners een meerderheidsparticipatie in het bedrijf heeft genomen, is de aanbieder van zuiveringsoplossingen voor vloeistoffen en gassen uitgegroeid tot een toonaangevende speler in Europa.
De derde oven is geen overbodige luxe voor Desotec. De investering van ruim 7,5 miljoen euro (inclusief het gebouw) was dringend voor het snelgroeiende bedrijf uit Roeselare, want er dreigde een capaciteitsgebrek. Desotec biedt industriële zuiveringsoplossingen voor gassen en vloeistoffen aan en is vooral actief in een vijftal markten: biogas, sanering, afvalwater, luchtemissie en chemie.
De gebruikte zuiveringstechniek is gebaseerd op de verbazingwekkende adsorptie-eigenschappen van actieve kool. “Actieve kool is een uiterst poreus product. 1 gram heeft een interne oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter. Daarmee is actieve kool het ideale medium voor een verregaande zuivering. Nog niet iedereen is vertrouwd met die techniek, waardoor er voor ons nog heel wat potentieel aanwezig is in de markt”, vertelt Mario Hertegonne. Hij werd ruim anderhalf jaar geleden CEO van Desotec, na een carrière bij Bekaert en Vergalle Groep.
Paraatheid in de genen
Desotec profileert zich als een aanbieder van op maat gemaakte zuiveringsoplossingen. “Elke nieuwe samenwerking begint met de analyse van de specifieke noden van de klant. Op basis daarvan maken onze mensen keuzes wat betreft de filterinstallatie en de gebruikte actieve kool en stellen ze een totaaloplossing voor. Er zijn zo’n zeventig variëteiten van actieve kool, met telkens andere eigenschappen en verschillende vormen, zoals poeder, granulaten en pellets”, legt Mario Hertegonne uit.
De bedrijven hoeven niet te investeren in een dure, vaste filterinstallatie. Desotec biedt een concept aan met mobiele silo’s. “Zodra een filter verzadigd is, komen we die meteen vervangen. De omwisseling duurt nauwelijks enkele minuten”, vertelt Mario Hertegonne. “Een extra voordeel is dat er geen manipulatie meer is van de vervuilde actieve kool op het terrein van de klant. Ons systeem is ook interessant bij lekken of andere calamiteiten, bijvoorbeeld een industriële brand. Wij kunnen meteen ter plaatse gaan om het vervuilde bluswater op te vangen en te zuiveren. Paraatheid zit ons in de genen.” Desotec blijft permanent investeren in nieuwe mobiele installaties, momenteel heeft het er 1400 in gebruik.
Wat gebeurt er met de vervuilde actieve kool? Vroeger deed Desotec een beroep op afvalverwerkers, tot het in 2004 investeerde in een eerste eigen oven. Daar warmt de vervuilde actieve kool op tot ongeveer 900 graden Celsius. Dat zet een pyrolyseproces in gang, dat de afvalstoffen in de poriën opnieuw scheidt van de actieve kool. Zo wordt de vervuilde actieve kool grotendeels gereactiveerd. De drie ovens leveren samen jaarlijks 12.500 ton gereactiveerde actieve kool op.
Investeren in Roeselare
De naam Desotec staat voor Desmet Sobry Technieken en verwijst naar de oprichters. Joost Desmet en de gebroeders Bart en Peter Sobry (van Zoutman Industries) startten Desotec eind 1990 op. Naarmate de expansie versnelde, drong zich een doorgedreven professionalisering op. In 2011 nam de in Amsterdam gevestigde private-equityspeler AAC Capital Partners een meerderheidsparticipatie in Desotec. AAC Capital Partners stelde Mario Hertegonne aan als CEO.
Hij kreeg als opdracht de geografische expansie voort te zetten en de activiteiten naar een pan-Europese schaal te brengen. Met ongeveer 35 procent is Frankrijk momenteel de belangrijkste markt voor Desotec. Daarna volgt België met zowat 25 procent, terwijl de rest verspreid zit over heel Europa. “Op iets langere termijn kijken we ook naar de overzeese gebieden”, verklapt Mario Hertegonne. “Zo hebben we al een initieel marktonderzoek gedaan in Amerika en Azië.”
Desotec investeerde eerder al in twee buitenlandse hubs voor service en verkoop. De keuze viel op Polen en Spanje. De reactivatie van de actieve kool gebeurt echter altijd in West-Vlaanderen. “En daar komt geen verandering in. Er zijn al plannen voor nieuwe ovens. Als het zover komt, dan willen we die investering graag in Roeselare doen.”
Inmiddels participeert AAC Capital al vijf jaar in Desotec en zoals dat gaat met private-equityspelers is dat het moment waarop de houdbaarheidsdatum in zicht begint te komen. Een private-equitypartij zoekt in principe na vier tot zeven jaar naar een exit. “Dat is nog niet aan de orde”, reageert Mario Hertegonne. “Maar we moeten realistisch zijn. Op iets langere termijn valt dat niet uit te sluiten.”
Dirk Van Thuyne, fotografie Emy Elleboog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier