Groeibelijdenis van een personeelsdirecteur
“Het is eenzamer.” Dat zegt Hans Joris als hij zijn huidige baan vergelijkt met zijn leven een jaar geleden. Sinds begin 2008 is hij topman van SD Worx België. “Als je geen operationale bevoegdheid meer hebt en de taken aan divisies delegeert, kom je met minder mensen in contact. Ik probeer dat te verhelpen door de divisiemanagers op te zoeken.”
Zelf was Joris bij de hr-dienstverlener jarenlang in het veld actief. Hij gaf gestalte aan de uitbreiding naar Wallonië, werd directeur van de regionale kantoren en was een tijdlang personeelsmanager. Als CEO is “meer en anders werken de boodschap. Dat zorgt voor stress, maar als de batterij leegloopt, spring ik op mijn fiets”.
Joris stelde na zijn aantreden een totaal nieuw team samen, herdefinieerde de strategie en speelde die aan de divisies door. Concreet is SD Worx daarmee nog meer een globale hr-dienstverlener geworden. De payrolldiensten blijven het gros van de omzet (195 miljoen euro in 2007) bepalen, maar het aandeel van de hr-services bedraagt al 40 procent. “Wij hebben al eens gezegd dat de hr-diensten 50 procent van onze omzet moeten uitmaken, maar dat cijfer is voor mij geen dogma”, legt Joris uit. “De crisis plaatst een aantal zaken in een ander perspectief. De berekeningen voor 2008 zijn nog niet volledig afgerond, maar voorlopig lijkt het segment van de loonberekening van de sociale secretariaten af te klokken op een groei met 10 procent.” In die categorie is SD Worx nog altijd marktleider. De groep beschikt over een kantorennet met 26 vestigingen. Een jaar geleden waren er dat nog minder dan 23.
Het segment van de hr-consultancy is conjunctuurgevoeliger. “Daar verwacht ik dan ook dat de impact van de crisis groter zal zijn”, voorspelt Joris, “Werving, selectie of opleidingsopdrachten hangen zeer sterk af van het economische klimaat. Toch denk ik dat de consultancyafdeling in 2008 met 17 procent zal groeien.” Ook in 2009 zal de economische groeivertraging zich nog laten voelen, maar de topman van SD Worx België hoopt toch op een groei in consultancyopdrachten van 11 procent. Er zijn nog altijd veel bedrijven die grote delen of het volledige hr-beleid kunnen uitbesteden, maar het nog niet doen. Ook wat de loonberekeningen betreft, ziet hij nog marge. Hier valt het cijfer van 5 procent groei in 2009.
Joris hoopt de doelstellingen te halen omdat hij zich uitsluitend op de Belgische markt hoeft te focussen. Vorig jaar maakte SD Worx ambitieuze expansieplannen in het buitenland bekend. Maar dat is de opdracht van Bart Alkemade, de topman van SD Worx International.
“De Belgische markt blijft op zich zeer interessant”, legt Joris uit. “Ik zie ook nog groeimogelijkheden in de taken van het sociale secretariaat. SD Worx is immers steeds meer in de publieke sector actief. We mogen de grote werkgevers tot onze klanten rekenen. Ik heb het dan over de ministeries, de steden met hun personeel en de ziekenhuizen.”
A.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier