Grenzeloze jobs

Het Europa van morgen wordt gebouwd op grensoverschrijdende samenwerking à la carte. EuresChannel heeft een rolmodel voor ogen op de arbeidsmarkt. Bram Lievrouw organiseert alvast de eerste ‘grenzeloze jobbeurs’ in Lille.

Op maandag 12 juni houden Kortrijk, Rijsel en Doornik als eerste een heus Eurodistrict boven de doopvont. Het gaat om een politiek orgaan dat concrete beslissingen wil nemen over concrete dossiers die de grensoverschrijdende driehoek bezighouden. De Franse en Belgische politici hebben het al beklemtoond: het Eurodistrict moet op maat van de burgers of van de bedrijven gesneden zijn, of het zal niet zijn.

Bram Lievrouw (29) is namens EuresChannel een van de pionnen op het schaakbord van zo’n Eurodistrict. Sinds begin jaren negentig probeert EuresChannel aan diverse Europese grensgebieden (waaronder de as Kortrijk-Lille) de arbeidsmobiliteit te bevorderen. Een politiek die al vruchten heeft afgeworpen, want het aantal Fransen en Belgen die aan de andere kant van de grens een job hebben gevonden is de voorbije jaren exponentieel gestegen. Spijts alle praktische, fiscale en administratieve moeilijkheden. “Nu zijn we in een fase beland waarbij alle knelpunten in kaart werden gebracht,” zegt Bram Lievrouw. “Zodat we ook meer en meer aan oplossingen kunnen denken.”

Om het concept Eurodistrict inhoud te geven, vormt werkgelegenheid een passend opstapje. Deze week hielp Bram Lievrouw de eerste échte grensoverschrijdende jobbeurs organiseren in Lille. In 2007 is Doornik en in 2008 is Kortrijk aan de beurt. Aan dit project werd zes maanden gewerkt, samen met de collega’s van de VDAB, de Waalse tegenhanger Forem en de gelijkaardige Noord-Franse partner ANPE. Ook werkgeversorganisaties als Voka en Unizo lieten zich niet onbetuigd om de historische stap te helpen zetten. Duizenden werkzoekenden uit West-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Henegouwen zochten er op één plaats naar een nieuwe professionele uitdaging, aangeboden door nagenoeg 200 Belgische en Noord-Franse grensbedrijven.

Kandidaten hebben ook behoefte aan duidelijke informatie over het fiscaal aantrekkelijke statuut van grensarbeider (“iemand die werkt in een ander land, maar op minder dan 25 km van de grens”). “Niet alleen de politiek, maar ook de sociale partners moeten in dit verband hun verantwoordelijkheid nemen,” vindt Lievrouw.

BRAM LIEVROUW (EURESCHANNEL)

IS: hoofd van de dienst Europese Projecten bij Unizo Zuidwest-Vlaanderen en projectleider bij EuresChannel.

VRIJE TIJD: moutainbiken, koken, lezen, toneel.

KCA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content