Gratis beleggen bestaat nog niet
De voorbije jaren zijn er enkele nieuwe internetbanken bij gekomen op de Belgische markt. Gaat u nu binnenkort goedkoper of zelfs gratis kunnen beleggen?
Het aantal internetbanken dat de Belgische beleggers bedient, is de voorbije jaren sterk toegenomen. In 2008 richtten vijf ex-medewerkers van Binck in Nederland hun eigen broker op: DeGiro. In Nederland is DeGiro ondertussen een te duchten concurrent, die druk heeft gezet op de tarieven van de andere brokers.
Sinds vorig jaar biedt DeGiro zijn diensten ook aan Belgische klanten aan, vanuit Nederland weliswaar. De makelaar heeft 5000 Belgische klanten, die in 2014 zo’n 500.000 transacties uitvoerden. Omdat hun geld op een buitenlandse rekening staat, moeten ze zelf de inkomsten uit dividenden op hun belastingbrief invullen. Ze betalen geen Belgische taks op beursverrichtingen (TOB). De Belgische fiscus vindt dat DeGiro wel beursbelasting moet afhouden op transacties van Belgische klanten, maar slaagt er voorlopig niet in dat af te dwingen.
First come, first served
In België heeft DeGiro voorlopig nog geen prijzenslag ontketend, maar het pakte een maand geleden uit met een opgemerkte marketingstunt. De broker wil binnen de elf maanden onder de naam DeZiro gratis handelen in “een stuk of duizend” grote aandelen mogelijk maken. DeGiro haalt de mosterd bij bedrijven als Google, die hun diensten gratis aanbieden en hun inkomsten halen uit advertenties. De beleggers van DeZiro krijgen banners op de website te zien en ontvangen gepersonaliseerde reclame in hun mailbox. “Er zal natuurlijk nooit persoonlijke informatie worden gedeeld”, verzekert Gijs Nagel, de topman van DeGiro.
In Nederland wordt DeZiro niet gelanceerd. De Nederlandse toezichthouder AFM heeft zijn veto gesteld tegen het idee. Sinds 1 januari 2014 geldt er een provisieverbod bij onze Noorderburen. Bankadviseurs mogen er geen commissies krijgen op de beleggingsproducten die ze verkopen. De banken moeten hun klanten voor beleggingsadvies en andere dienstverlening een aparte rekening sturen. Volgens Nagel is Nederland het enige land in de eurozone waar brokers geen reclame voor derden mogen maken op hun website. Het gratis handelsplatform zou in andere landen geen problemen mogen geven.
Geïnteresseerden moeten zich vooraf op een lijst registreren. Op de website www.deziro.com staat dat de broker zal werken volgens het principe first come, first served. Het is niet duidelijk hoeveel klanten gratis zullen kunnen handelen, hoe vaak en in welke aandelen, maar de website suggereert dat slechts een select clubje van beleggers kosteloos toegang krijgt tot de markten. Nagel wil voorlopig niet vrijgeven hoeveel mensen op de wachtlijst staan.
In de Verenigde Staten is er al langer een app beschikbaar, RobinHood, die geen makelaarsloon aanrekent op aandelentransacties. Het technologiebedrijf haalt zijn inkomsten naar eigen zeggen uit het beleggen van de cash van de klanten. Het rekent ook intresten aan op leningen, want bij RobinHood kunnen de klanten lenen om te investeren in aandelen. RobinHood is naar verluidt vooral populair bij jongeren. De gemiddelde gebruiker zou 26 jaar zijn. Het valt nog af te wachten of het businessmodel van RobinHood en DeZiro op de lange termijn rendabel is.
Twee euro
Brokers of makelaars zijn tussenpersonen tussen beleggers en de beurs. Ze geven aan- of verkooporders door naar de markt en de klant krijgt een rekening voor die dienstverlening. Momenteel ligt het tarief voor Belgische en Nederlandse aandelen bij DeGiro op 2 euro en 0,02 procent van de waarde van de transactie. DeGiro is daarmee veel goedkoper dan de andere spelers op de Belgische markt. Het platform heeft wel minder toeters en bellen en stelt minder informatie gratis ter beschikking van beleggers. Ter vergelijking: bij KBC Bank betaalt een cliënt 0,85 procent makelaarsloon, met een minimum van 25 euro. Wie voor 10.000 euro aandelen wil kopen of verkopen, betaalt dus 81 euro, of 95 procent meer dan bij DeGiro.
DeGiro is niet de enige nieuwe onlinebroker die vanuit Nederland naar Belgische beleggers lonkt. Ook TradersOnly, opgericht door twee Belgen in 2010, is een Nederlandse broker met veel Belgische klanten. Lynx bestaat al bijna tien jaar in Nederland en heeft ook een bijkantoor in België.
En dan is er nog MeDirect, een bank die oorspronkelijk met een Maltese banklicentie in ons land opereerde, maar nu ook een Belgische banklicentie op zak heeft. Het grootste verschil tussen MeDirect en DeGiro is dat MeDirect niet de goedkoopste is. Voor de transactiekosten heeft het zich op dezelfde lijn gezet als de belangrijkste drie Belgische brokers: Keytrade, Binck en Bolero.
Maar transactiekosten zeggen natuurlijk niet alles. Als een belegger bijvoorbeeld een effectenportefeuille van een andere bank naar MeDirect wil overdragen, krijgt hij de transfertkosten tot 2000 euro teruggestort. Maar er is een keerzijde. Is de klant niet tevreden en vertrekt hij weer bij MeDirect, dan betaalt hij 35 euro per aandeel of obligatie, en 75 euro per beleggingsfonds. Bij DeGiro betaalt hij 10 euro per lijn in de portefeuille, zowel bij het binnenkomen als het buitengaan.
En dan is er nog het bewaarloon. Bolero was de laatste onlinebroker die zijn bewaarloon afschafte. Bij de grote banken betalen beleggers nog altijd een jaarlijks bewaarloon, dat bestaat uit een kostenpercentage op elke positie in de portefeuille. Dat vreet aan het rendement.
Te koop
Er zijn heel wat onlinebrokers bij gekomen, maar nu dreigt er ook een internetbank te verdwijnen, of te worden opgeslokt door een andere bank. Keytrade Bank staat te koop. Concurrent BinckBank heeft de overname onderzocht, maar ziet er voorlopig van af. “We vonden onvoldoende toegevoegde waarde om in de richting van de gevraagde overnameprijs te komen”, zei Vincent Germyns, de Belgische topman van BinckBank. Voor de klanten zou een samensmelting van Keytrade en Binck wellicht een slechte zaak zijn. Hoe meer concurrentie, hoe meer de brokers hun best moeten doen om de laagste prijs of de beste dienstverlening aan te bieden.
Binck ontketende een prijzenslag toen het in 2006 naar België kwam. De tarieven liggen vandaag een pak lager. Een analist had eerder geopperd dat Keytrade Bank en Binck samen sterker zouden staan om op te boksen tegen al de concurrentie.
Ilse De Witte
De komst van DeGiro naar België heeft voorlopig geen prijzenslag ontketend.
DeGiro wil gratis handelen in “een stuk of duizend” grote aandelen mogelijk maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier