Gouden vaders

XANDER SCHAUFFELE EN NELLY KORDA Zij veroverden voor de Verenigde Staten de gouden medailles voor golf op de Olympische Spelen.

Dankzij Xander Schauffele en Nelly Korda hebben de Verenigde Staten de beide gouden medailles in golf gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. De winnaars komen allebei uit een familie van topatleten. Hun vaders speelden voor beiden de rol van inspirator, mentor en coach.

Sport was zeer belangrijk in de familie Schauffele. Grootvader Richard, een discuswerper, was een van Duitslands beste atleten. Vader Stefan trad in zijn voetsporen in de tienkamp, voordat een auto- ongeluk op zijn twintigste hem dwong zijn carrière stop te zetten. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten om een nieuw leven te beginnen, en werd golfleraar in San Diego. Daar bracht hij zijn passie voor het kleine balletje over op de jonge Xander.

In de familie Korda is het verhaal niet veel anders. Vader Petr was in de jaren negentig een van de beste professionele tennisspelers. Met een zeer atypische speelstijl, gebaseerd op een opmerkelijke techniek, won de Tsjechische kampioen in 1998 de Australian Open, en klom naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Nadat hij verwikkeld was geraakt in een duistere dopingaffaire, besloot hij naar Florida te verhuizen met zijn vrouw Regina Rajchrtova, ook een tenniskampioene.

Hun drie kinderen, geboren in Bradenton en dus Amerikaanse staatsburgers, hebben hun sportieve genen geërfd. Benjamin (21), de jongste, tennist ook. Hij behoort tot de elite van de ATP Tour en is bij de top vijftig van de wereld. Jessica (28) en Nelly (23) zijn bezweken voor de roep van de greens. Met fantastische resultaten. Jessica Korda staat op de veertiende plaats in de wereld. Haar zus, de nieuwe Olympische kampioene, is de nummer één.

Stefan Schauffele en Petr Korda staan hun kinderen nu met raad en daad bij achter de schermen van de toernooien. Ze zijn alomtegenwoordig, nu eens als coach, dan weer als manager. De gouden medailles die hun kinderen op het parcours van Kasumigaseki CC wonnen, zijn ook hun beloning. “Mijn vader leerde me geduldig te zijn en hard te werken. Dat is de sleutel”, zegt Xander Schauffele. “De mijne leerde me waarden als nederigheid. Als mijn zus en ik iets wilden toen we klein waren, moesten we het verdienen”, stelt Nelly Korda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content