Goud verliest glans

De goudprijs is teruggevallen tot iets boven 1500 dollar per ounce. Is dat het begin van een lange inzinking? Niet noodzakelijk, zegt Géraud Missonnier, de directeur van Saxo Bank Belgium.

Goud beschouwen als een onaantastbare belegging die bescherming biedt tegen de daling van alle andere financiële activa, is een fout die u veel geld kan kosten. De recente inzinking van de goudkoers heeft veel beleggers eraan herinnerd dat goud — net zoals elk ander financieel actief — waarde kan verliezen. De voorbije maanden is de prijs van een ounce goud teruggezakt tot 1540 dollar, tegenover 1673 dollar begin januari en 1800 dollar in april 2012. Is dat een voorteken van een langdurige consolidatiefase? Of gaat het slechts om een tijdelijke zwakte?

Toevlucht in tijden van onrust

Een van de meest gewaardeerde eigenschappen van goud is zijn vluchtwaardestatus. De intrinsieke waarde van goud blijft overeind, zelfs als er chaos heerst in de financiële wereld. Goud was erg gewild tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009. Ook in volle Europese crisis hield de goudkoers goed stand. De jongste maanden wijzen de conjunctuurindicatoren weer in de richting van een algemeen economisch herstel. Beleggers lijken opnieuw bereid iets meer risico’s te nemen, waardoor goud aan populariteit inboet.

Ook de experts van Goldman Sachs verwachten dat de Amerikaanse economie langzaam maar zeker uit het dal klimt. Dat zal volgens hen gepaard gaan met stelselmatige renteverhogingen van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, tot het niveau van 2 procent tegen 2018. De inflatie zou onder controle moeten blijven, onder meer door stabiele grondstoffenprijzen. In zo’n economisch klimaat verliest goud zijn aantrekkingskracht. Het edelmetaal zou zelfs in een consolidatiefase zijn beland die vijf jaar aanhoudt en die de koers terugvoert naar 1200 dollar per ounce tegen 2018.

Een rally op korte termijn

Géraud Missonnier, de directeur van Saxo Bank Belgium, ziet dat anders. Hij verwacht op korte en middellange termijn een rally op goud. “Wij zijn ervan overtuigd dat de liquiditeitsinjecties van de Federal Reserve om de Amerikaanse economie te ondersteunen, de inflatie doen oplopen in 2013. Goud zal dus automatisch meestijgen.”

“Zelfs als de neerwaartse spiraal van de goudkoers die in oktober 2012 op gang is gekomen, in de nabije toekomst aanhoudt, zal de terugval volgens ons beperkt blijven tot 1520 à 1530 dollar per ounce”, verwacht Missonnier. “Zodra dat scharnierpunt is bereikt, moet de koers zich opnieuw herstellen. Eerst zal ze opveren naar 1625 dollar, daarna zien we ze verder stijgen naar 1700 dollar.”

Volgens superbelegger Warren Buffett heeft beleggen in goud geen nut, omdat het geen rente of dividenden oplevert. Bovendien kunnen noch zijn fundamentele waarde, noch zijn groeipotentieel juist worden bepaald. Missonnier is het daar niet mee eens. “Wij denken niet dat beleggen in goud nutteloos is. Het edelmetaal blijft een vluchtwaarde in een onzeker economisch klimaat. Op lange termijn is het een winstgevende belegging. Tien jaar geleden schommelde de goudkoers nog rond 400 dollar. Sindsdien is de waarde vervijfvoudigd”, besluit de directeur van Saxo Bank Belgium.

Ons advies: wees voorzichtig met goud. Beperk uw positie tot maximaal 10 procent en beschouw goud als een belegging op heel lange termijn.

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content