Goud in de pijplijn

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Medivir staat dicht bij een geneesmiddel van de tweede generatie tegen hepatitis C. Een goedkeuring zou de koers van het aandeel een boost geven.

IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN

Medivir is een Zweeds farmaceutisch bedrijf dat het levenslicht zag in 1988 als afsplitsing van AstraZeneca.Driekwart van de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten focust op infectieziekten. In 2010 bracht Medivir zijn eerste geneesmiddel op de markt. Xerclear/Xerese, een middel tegen koortsblaasjes, werd gelanceerd met partner GlaxoSmithKline,dat de otc-lancering in Europa op zich nam. Meda verwierf deNoord-Amerikaanse rechten voor 45 miljoen dollar. Dankzij de deal met Meda kwamen de Zweden in 2011 voor het eerst in de zwarte cijfers. De groep haalde dat jaar een winst van 113,8 miljoen Zweedse kronen, of 3,8 Zweedse kronen per aandeel. In 2012 was er opnieuw een verlies van 219,1 miljoen Zweedse kronen, of -7,01 Zweedse kronen per aandeel, op een omzet van 555 miljoen.

Er zit nog een tiental producten in de pijplijn van Medivir. Centraal staat het onderzoek naar behandelingen voor hepatitis C. Hepatitis C is een van de meest voorkomende virale leveraandoeningen. Ze wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), dat werd ontdekt in de jaren tachtig. Hepatitis C wordt weleens ‘de stille ziekte’ genoemd, omdat de ziekte vaak al vele jaren in het lichaam leverschade heeft aangericht voordat de eerste symptomen optreden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)lijden zowat 170 miljoen mensen of 3 procent van de wereldbevolking aan de ziekte. Elk jaar komen er 3 à 4 miljoen patiënten bij.

Tegen 2015 zou de markt van de hepatitis C-behandelingen 10 miljard dollar bedragen, en tegen 2025 zelfs 15 miljard dollar. Het meest geavanceerde project van Medivir in dat segment is Simeprevir (TMC435), dat een positieve fase III-studie achter de rug heeft. Medivir ontwikkelt het product samen met Tibotec, het beloftevolle Mechelse biotechbedrijf dat in handen van het Amerikaanse Johnson&Johnson is. Hepatitis C wordt nu vooral behandeld met interferon en ribavirine. Simeprevir kan uitgroeien tot de eerste behandeling van een nieuwe generatie. Medivir dient bij de controleautoriteiten binnenkort een dossier in om het product te laten goedkeuren. Als alles meezit, kan Simeprevir volgend jaar al op de markt komen. Naast de projecten rond hepatitis C doen de Zweden ook onderzoek naar behandelingen voor hepatitis B, hiv en aids, het herpesvirus en de vijfdaagse koorts.

De positieve onderzoeksresultaten rond Simeprevir hebben de koers van Medivir 50 procent boven het dieptepunt van vorig jaar getild, maar ze staat nog altijd 40 procent onder de top van begin 2011. De recente berichtgeving doet het beste vermoeden voor het nieuwe product. Daarom vinden we het aandeel koopwaardig, al blijft het risico bij een farmawaarde groter dan gemiddeld.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content