Goedkoop en royaal dividend!

Profiteer van de beurscorrectie om ondergewaardeerde bedrijven te kopen met een sterk dividendrendement. Wij maakten een Belgische selectie.

In ons vorige nummer las u al over het paniekvoetbal op de beurzen. Na een periode van euforie kwamen we opnieuw in een tussentijdse correctie terecht. Die is zeker niet het moment om te verkopen, integendeel, ze biedt koopkansen. Dankzij een tussentijdse correctie heeft u opnieuw de kans om verschillende (defensieve) value-aandelen op de kop te tikken. De redactie van Cash analyseerde het gros van de bedrijven genoteerd op Euronext Brussel en haalde er de tien grootste dividendbetalers uit. Op basis van hun strategie en van enkele waarderingsratio’s gaan we op zoek naar de gulste en goedkoopste dividendbetalers op de Brusselse beurs. Een aantal bedrijven werd ondanks hun goede dividendhistoriek niet geselecteerd. Het is immers niet zeker dat alle bedrijven hetzelfde dividend opnieuw uitkeren. Enkel die ondernemingen waarover we geen twijfels hebben, komen aan bod. GDF Suez werd ondanks een aardig dividendrendement niet in de selectie opgenomen, aangezien het dividend door de dubbele dividendbelasting bijna gehalveerd wordt.

Cofinimmo

ISIN-code: BE0003593044

Koers: 97,26 euro

Nettodividendrendement: 6,8 %

Deze vastgoedbevak staat al heel lang bekend als een sterke dividendbetaler. Dat dividend werd wel een beetje verlaagd in het licht van de economische crisis en de nood aan kapitaal die het bedrijf had. Cofinimmo publiceerde vrijdagmorgen wel bevredigende resultaten, waarin de stevigheid van de groep werd bevestigd. Ze heeft niet zoveel last van de crisis. De portefeuillewaarde bleef over het vierde kwartaal nagenoeg op hetzelfde niveau (NAV: 104 euro per aandeel). We zien bovendien een stabilisatie nu de banken de convenanten voor de groep hebben versoepeld. Die bedragen nu 49,97 % en voldoen dus ruimschoots aan het wettelijk opgelegde maximum van 65 %. De convenanten vereisen een schuldgraad die minder dan 57,5 % bedraagt. Cofinimmo plukt nu de vruchten van de inspanningen om de schuldgraad verder af te bouwen. Daardoor is er bij het bedrijf opnieuw ruimte voor expansie van de activiteiten.

Cofinimmo heeft met zijn resultaten over het vierde kwartaal zijn solide en defensieve basis bevestigd. Het bedrijf noteert nog altijd onder zijn boekwaarde en biedt de belegger een meer dan aardig dividendrendement van bijna 7 % ten opzichte van de huidige koers.

Mobistar

ISIN-code: BE0003735496

Koers: 41,42 euro

Nettodividendrendement: 8,1 %

Belgacom

ISIN-code: BE0003810273

Koers: 25,45 euro

Nettodividendrendement: 6,1 %

Mobistar is een van de belangrijkste spelers op de Belgische en Luxemburgse markt voor mobiele telefonie. Die neemt meteen het gros van de totale groepsomzet in. Het bedrijf is daarnaast ook actief in vaste telefonie en datacommunicatie. Mobistar had eind 2008 in België een marktaandeel van meer dan 33 % in mobiele telefonie. De resultaten voor het vierde kwartaal waren dan ook heel sterk. Mobistar zal een dividend uitbetalen van 4,55 euro en is daarmee meteen de sterkste dividendbetaler uit onze selectie van beursgenoteerde bedrijven op de beurs van Brussel.

De vooruitzichten konden minder verbazen (zie ook p. 130), maar al bij al blijft Mobistar een bedrijf dat sterk investeert in toekomstige groeiopportuniteiten om zijn residentiële netwerk verder uit te breiden. De groep zal zich nu ook in de televisiemarkt werpen door onder meer een compleet pakket aan bieden. We verkiezen Mobistar boven Belgacom om de sterke groeimogelijkheden. Beide bedrijven zijn goedkoop gewaardeerd op basis van de winsten en bieden een sterk dividendrendement, maar bij Belgacom zijn de winsten en groei geplafonneerd. Beide aandelen zijn koopwaardig aan de huidige koersen, maar wij geven dus de voorkeur aan Mobistar.

Atenor Group

ISIN-code: BE0003837540

Koers: 36,30 euro

Nettodividendrendement: 5,4 %

Atenor Group is een bedrijf dat zich toespitst op vastgoedontwikkeling en heeft een aantal grote projecten in ontwikkeling. De groep heeft recent interesse ontwikkeld in woningen en handelszaken. De projecten die ze momenteel in haar portfolio heeft, bestaan voor 44 % uit kantoren, 17 % uit woningen en 3 % uit gemengde projecten. Die zijn goed voor een totale oppervlakte van bijna 385.000 vierkante meter. Het bekendste project van het afgelopen jaar was het Président-project. Het project op het prestigieuze Kirchbergplateau in Luxemburg zorgde al voor heel wat inkomsten bij de vastgoedgroep.

Opvallend is dat het merendeel van de projecten van Atenor op toplocaties staan, in onder meer de hoofdstad van Luxemburg en onze eigen hoofdstad Brussel. Die toplocaties maken dat Atenor minder gevoelig is voor de crisis en als een meer defensieve vastgoedontwikkelaar mag gezien worden. Atenor noteert aan 1,8 keer de boekwaarde. Analisten verwachten voor 2010 echter een sterke toename van de winsten, wat ook het dividend ten goede zal komen. Het dividendrendement bedraagt dan ook 5,4 % netto.

GIMV

ISIN-code: BE0003699130

Koers: 36,69 euro

Nettodividendrendement: 4,8 %

GIMV is een investeringsmaatschappij die zich hoofdzakelijk op de Europese markt toespitst en vooral investeert in durfkapitaal en private equity. GIMV investeerde onder meer in een aantal beloftevolle beursgenoteerde bedrijven: Ablynx, Alfacam, Barco, Movetis en Thrombogenics. Bovendien is de investeringsmaatschappij belegd in het groene Electrawinds. GIMV wil die bedrijven actief begeleiden en ondersteunen in hun groei, expansie, operationele verbetering en financiële optimalisatie.

De waarde van het eigen vermogen kwam eind 2009 uit op 985,5 miljoen euro, of 42,52 euro per aandeel. Het bedrijf is goed gewapend tegen de crisis en kan er als investeerder sterker uit komen. GIMV investeerde trouwens nooit eerder zoveel in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar. De nettokaspositie (305,3 miljoen euro) van het bedrijf sterkt ons investeringsverhaal. Met een onderwaardering van meer dan 15 % ten opzichte van zijn intrinsieke waarde en een dividendrendement van bijna 5 % netto zien we een belegging in GIMV wel zitten.

Tessenderlo

ISIN-code: BE0003555639

Koers: 22,51 euro

Nettodividendrendement: 4,40 %

Tessenderlo Chemie is een oude bekende. De activiteiten van het bedrijf zijn opgesplitst in drie kerndivisies, waarvan we u hier een overzicht geven.

1. Chemicals

Deze divisie focust op vier activiteiten: sulfaatmeststoffen, fosfaatvoeding voor dieren, pvc/chlooralkali en afgeleiden van organische chloor. De producten worden gebruikt in het dagelijkse leven, in batterijen, maar ook in gespecialiseerde bemesting en bij waterbehandeling.

2. Plastics Converting

De producten van deze divisie bestaan hoofdzakelijk uit profielen en plastic pijpleidingen die bedoeld zijn voor bouw en renovatie.

3. Specialties

Deze divisie produceert farmaceutische ingrediënten aan internationale farmaceutische bedrijven, gelatine uit onder meer beenderen van dieren voor de farmaceutische en voedingsindustrie, dierenproducten zoals voeding en zepen en vloeibare zwavelmeststoffen (Tessenderlo Kerley).

Tessenderlo Chemie heeft helemaal geen goed jaar achter de rug, met een verlies van bijna 167 milljoen euro over het boekjaar 2009, maar slaagde erin zijn schulden met 85 miljoen euro terug te dringen en toch nog een dividend uit te betalen. Tessenderlo Chemie keert 1 euro netto per aandeel uit. Het bedrijf noteert nog altijd onder de boekwaarde en heeft als een van de grootste achterblijvers op de Brusselse beurs nog een inhaalbeweging tegoed. Het bedrijf kan profiteren van de kostenbesparingen die het eerder al doorvoerde en van een herstel van de economische activiteit. Die combinatie moet leiden tot een betere rendabiliteit.

Door Ken Van Weyenberg

Alleen bedrijven waarvan we denken dat ze ‘zeker’ hun dividend kunnen handhaven, komen in ons koopvizier.

Tessenderlo Chemie noteert nog altijd onder zijn boekwaarde en keert een aantrekkelijk dividend uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content