GOEDE ZAKEN
VLAAMSE ONDERNEMERS.
Staf Van Velthoven, Nic Stassen, Alex Colen, Albert Volens, Albert Luykx en diens neef Hugo Lindekens, Jef Peeters, Gerard Stevens en Ward Op de Beeck vluchtten na 1945, omwille van hun oorlogsaktiviteiten, uit België. Allen kregen ze in Ierland politiek asiel ; dank zij de bemiddeling van Albert Persyn. “Pim” Persyn, de in ’79 overleden zoon van hoogleraar Jules Persyn en tijdens de oorlog lid van het Vlaams Legioen, verkreeg na de oorlog de Duitse nationaliteit en zou een belangrijke rol spelen bij het naar Vlaanderen halen van Duitse bedrijven : Siemens naar Oostkamp, Ford naar Genk en VW naar Vorst. Ook bij de aankoop van de Duitse Leopard-tanks door het Belgische leger bemiddelde de in Oxford geboren Persyn.
Behalve Staf Van Velthoven, die het momenteel moet rooien met een pensioentje van 65 Ierse pond per week, hebben alle andere vluchtelingen goed geboerd. Alex Colen, de vluchtkompaan van Van Velthoven werd manager van een baksteenbedrijf en keerde terug naar België in de jaren ’70. Jef Peeters, de Antwerpse havenkapitein, tijdens de oorlog verbonden aan de rantsoeneringsdienst, begon bij Dublin een kippenkwekerij. Ook hij keerde terug. Gerard Stevens (VNV en Zwarte Brigade) verwierf het agentschap voor de vermaarde gummiklevertjes Tip Top, maakte fortuin en woont in het kuststadje Sutton, in een villa genaamd Were Di. Albert Volens is momenteel Ierlands grootste uitgever-drukker van didaktische boeken, Ward Opdebeeck werd manager van een steenfabriek, Nic Stassen verwierf in Lucan, bij Dublin, het ommuurde landgoed Sint Helen en is eigenaar van de beschuitfabriek Lega Biscuits. In 1969 opende Stassen één van de eerste oester- en kreeftkwekerijen nabij Galway, een 100 % exportbedrijf dat hij intussen verkocht heeft.
Albert “Bert” Luykx, tijdens de oorlog zakenman voor het Duitse Hoechst, bewoont een fabelachtig landgoed, ook al in Sutton, en importeerde jarenlang metaalgoederen uit Duitsland. In 1969 bleek Luykx de spilfiguur in een, met medeweten van de Zuidierse premier Jack Lynch en Financieminister Charles Haughey, geplande wapentransaktie voor het Ira. Luykx werd gearresteerd toen hij per schip de wapens vanuit Antwerpen naar Ierland probeerde te brengen. Toch werd hij tijdens het proces waarop bleek dat hij eerder al traangas en anti-relletjesmateriaal leverde aan de Ierse regering vrijgesproken.
Vraag 6062 van de gerechtelijke enquête toen luidde : “Is het niet erg ironisch, mister Luykx, dat u hier spullen verkoopt om oorlogen mee te beginnen, en dan weer spullen verkoopt om oorlogen te stoppen ? Is oorlog geen winstgevende zaak voor u mister Luykx ? “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier