Goed in stukgoed

R ik Geerardyn wordt op 1 maart gedelegeerd bestuurder van het nieuwe Nova & Hessenatie Stevedoring. Dat bedrijf, een 50/50-joint venture van Nova Haven- en Vervoerbedrijf (NHV) en Hessenatie, wordt met een overslag van ruim 4 miljoen ton Antwerps marktleider in de sector van niet-gecontaineriseerd stukgoed (zoals ijzer en staal, woudproducten, projectlading, pallets, balen).

“In augustus 1999 zijn we met de eerste gesprekken begonnen en het klikte dadelijk. Wij krijgen in één klap een participatie van 50% in de cliënteel van Hessenatie: dertig stukgoedlijnen. Dat zou ons anders jaren werk hebben gekost,” zegt de 51-jarige West-Vlaming. “Hessenatie geeft een nieuwe impuls aan haar stukgoedactiviteiten en kan haar kaaien beter opvullen. We kunnen starten met een afgeslankte, nieuwe maatschappij waar zo’n 350 mensen werk vinden.”

Het conventioneel stukgoed zit nochtans in de verdrukking. “Ik denk dat de volumes én de tarieven hun dieptepunt hebben bereikt. Het kan alleen maar verbeteren. We hebben de ambitie om onze volumes minstens te behouden, en liefst een aantal trafieken van vreemde havens naar hier te halen. Veel collega’s in Antwerpen zullen ons voorbeeld moeten volgen. Intussen hebben wij een lengte voorsprong.” Profetische woorden: bulk- en stukgoedbehandelaars Northern Shipping Service en Manuport Handling kondigden op 27 januari een fusie aan.

Geerardyn volgde Latijn-Grieks in het Sint-Vincentiuscollege in Ieper. In 1973 kocht hij een aandeel van Nova Natie, de commerciële naam van NHV. “Toen waren er twee vorkliften en een houtloods van 2500 vierkante meter.” Drie jaar later werd hij als 27-jarige snaak verkozen tot deken, en begon in 1978 met de diversificatie. De doorbraak kwam in 1986, toen NHV concurrent Intrawa opslorpte.

Sindsdien investeerde Nova Natie ruim 1 miljard frank, onder meer in magazijnen en logistiek. Zo wordt in het nieuwe Odin-magazijn sinds vorige lente 20 miljoen liter Evian en Volvic opgeslagen voor transport naar Noord-Amerika en het Verre Oosten.

De Nova-groep heeft nu driehonderd werknemers in dienst, met in 1998 een geconsolideerde omzet van 1,4 miljard frank en een nettocashflow van 120,8 miljoen frank. De Franse woudproductenterminal Boulogne Forest Terminal, een volle dochteronderneming, en het belang van 25% in Nova Veg Logistics (opslag van verse voeding in Sint-Katelijne-Waver) worden hierbij niet meegerekend.

Naast wandelen of fietsen door de polders in zijn woonplaats Bazel, buigt Geerardyn zich graag over een goed geschiedenisboek. Toch houdt hij een klare kijk op de toekomst. “We evolueren naar een samenvloeiing van de expeditie-, stouwerij-, natie- en transportactiviteiten. Nu al beheren wij voor sommige klanten de volledige logistieke keten vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten tot het eindverwerkingsbedrijf in Europa.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content