GOED GELOGEERD

Toen hij na zijn studies politieke en bestuurswetenschappen ( ULB) voor de groep Jacques Borel International begon te werken, werd Daniel Vrancx (46 j.) naar eigen zeggen aangesproken door de kans die het hotelwezen bood om snel met multidisciplinaire functies vertrouwd te raken.

Twintig jaar later heeft Vrancx Brussel voor Parijs ingeruild en is hij zeker niet ontgoocheld. Enkele maanden geleden werd hij in het kader van de totale hervorming van het Accor-management benoemd tot algemeen directeur ontwikkeling van de hotels van de groep. In die hoedanigheid staat de Brusselaar in voor de wereldwijde ontwikkeling van de hotelketens van de groep Accor. Het gaat om een nieuwe functie, gecreëerd na de beslissing om van een organisatie per product over te stappen op een management per regio.” Sinds zijn promotie werkt Vrancx niet langer in het Sofitel aan de Port de Sèvres, maar in het hoofdkwartier van Accor, in de Tour Montparnasse. Hij reist de wereld rond, op zoek naar nieuwe locaties voor de verschillende ketens van de groep.

Daniel Vrancx werd in 1949 geboren in Pont-à-Celles (bij zijn grootmoeder). Zijn ouders hadden een kledingzaak. Logischerwijze hadden zijn studies tot een ambtenarenloopbaan moeten leiden, maar een ontmoeting met de personeelsdirecteur van Jacques Borel besliste er anders over.” Ik werd verleid door het werkritme van dit vak, zijn veelzijdigheid en de inzet die het eist.” Bij de Franse hotel- en restaurantgroep werd hij snel directeur van de snelwegvestiging in Ruisbroek. De keten exploiteerde indertijd in België drie hotels.

Zijn verantwoordelijkheden breidden zich stap na stap uit tot de Benelux en daarna Scandinavië. In 1987 werd hij algemeen directeur operaties van Novotel Noord-Europa. Drie jaar later volgde een nieuwe promotie bij de keten van driesterrenhotels : adjunct algemeen directeur, belast met de ontwikkeling. In januari 1992 klom Vrancx een ster hoger en werd hij algemeen directeur van Sofitel op het internationale vlak. En in die functie is hij tot 1 juli van dit jaar gebleven.

“Toen ik in dit vak stapte, stond alles nog in de kinderschoenen,” herinnert Daniel Vrancx zich. “Mijn vrienden van de universiteit lachten mij uit. Niemand had een goed besef van de evolutie die het hotelwezen doormaakte.” Ook nu nog vindt hij het jammer dat zijn landgenoten neerkijken op het hotel- en restaurantwezen. “In Frankrijk, Zwitserland en Nederland krijgen deze sectoren de erkenning die ze verdienen. In België hecht men er nog altijd weinig waarde aan. En toch schept de hotelindustrie banen en kent ze een jaarlijkse groei van 5 à 6 %. Hoeveel sectoren doen haar dat na ?”

DANIEL VRANCX (ACCOR) In België krijgt de hotelsector niet de erkenning die hij verdient. Nochtans kent de branche een jaarlijkse groei van 5 à 6 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content