Goddelijke kaas
Vier uur ‘s ochtends. Terwijl de wereld nog slaapt, start broeder Danny de kaasproductie op in de kaasmakerij van de abdij van Postel. Postel is een van de weinige abdijen in Vlaanderen die zelf nog kaas maken.
Moderne kaasmakerij
De abdij van Postel, die is gesticht voor 1140, is een van de zes resterende Belgische norbertijnenabdijen. Vandaag telt de canonie een twintigtal priesters en broeders, van wie er zeven extern wonen. Hoewel kaas, net zoals bier, nauw verbonden is met abdijen, hebben enkel nog de abdijen van Postel, Westmalle en Orval een echte kaasmakerij. De broeders begonnen ermee in 1947 als verlengde activiteit van hun boerderij met melkvee. In 1997 bouwden ze een moderne kaasmakerij met een grotere opslagcapaciteit. Sinds begin 2000 verpachten ze hun boerderij en voert de pachter de melk vanuit Meerhout aan.
Vandaag is de kaasmakerij een van de belangrijkste economische activiteiten van de Kempense abdij. In 2018 haalde ze een brutomarge van 386.375 euro. Andere inkomstenbronnen zijn het gastenkwartier, de kruidentuin met de verkoop van capsules en de verhuur van vastgoed, zoals het horecadeel aan de abdij.
In 2019 produceert de kaasmakerij meer dan 100 ton kaas. Twintig jaar geleden was dat nog maar 30 of 40 ton. Tijdens een topjaar haalde de abdij meer dan 200 ton. De nieuwste ontwikkelingen in de kaas zijn de halfharde kazen, waarvan kruidenkazen in opmars zijn. De Postelse abdijkaas ligt onder meer in de rekken bij Colruyt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier