GlaxoSmithKline
Het aandeel van de Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK) deed het opvallend al 10 % beter dan de Footsie100-index in de eerste vier maanden van 2016. De aanleiding zijn niet alleen de overnamegeruchten die af en toe de kop opsteken. Johnson & Johnson werd al eens genoemd als kandidaat-overnemer. De naam van Reckitt Benckiser (met producten als Calgon, Harpic, Woolite, Vanish, Dettol, Durex en Nurofen) valt als kandidaat-koper van de consumerhealthcare-afdeling (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin). GSK trok in 2014 de aandacht door een grote deal met Novartis. Die had in de eerste plaats betrekking op een samenwerkingsverband in consumerhealthcare. GSK verwierf 63,5 % van de joint venture en verstevigde zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst, na Johnson & Johnson. Daarnaast kocht GSK bijna de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers. Tot slot verkocht GSK de kankerdivisie aan Novartis.
De voorbije jaren was GSK wel duidelijk een achterblijver ten opzichte van het beursgemiddelde, ook in de farmasector. Dat had vooral te maken met het stergeneesmiddel Seretide-Advair. Dat astmamiddel leverde vorig jaar nog 26 % van de geneesmiddelenomzet en 15 % van de groepsomzet van GSK. Maar er is generische concurrentie in Europa, en ook meer en meer in de Verenigde Staten. Seretide (de Europese merknaam) zag zijn omzet in Europa in het eerste kwartaal dan ook met 24 % teruglopen, voor Advair (de merknaam in de Verenigde Staten) was dat -19 %. De negatieve impact op de groepscijfers wordt steeds minder groot, deels door de grote deal met Novartis in consumerhealthcare, die in het eerste kwartaal goed was voor 26 % van de groepsomzet.
Daarnaast is er de groei in de kleinere afdeling Vaccins (+23%). Een groeipool is ViiV Healthcare, de hiv-aids-business (57 % omzetgroei in eerste drie maanden, bijna 12 % van de groepsomzet). Daardoor is de groepsomzet in het eerste kwartaal toch met 8 % geklommen (6 % tegen constante wisselkoersen), tot 6,23 miljard GBP, boven de analistenconsensus van 6 miljard GBP. Voor het eerst sinds 2013 is er een toename van de recurrente winst per aandeel (zonder eenmalige elementen), en wel met 14 % (8 % bij constante wisselkoersen) tot 19,8 pence (PNC). Dat is boven de gemiddelde verwachting van de analisten van 17,9 PNC.
De overgangsjaren zijn duidelijk achter de rug. In de voorbije twee jaren haalde al een tiental kandidaat-medicijnen de markt. Die moeten er mee voor zorgen dat in de periode 2016-2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van de recurrente winst per aandeel van 5 à 10 % wordt gerealiseerd. Dit jaar gaat de bedrijfsleiding uit van een groei van de winst per aandeel met 10 à 12 %. Het bedrijf blijft zich ook als dividendwaarde presenteren met een eerste interim-dividend van 19 PNC per aandeel.
Conclusie
Het aandeel van GSK heeft jarenlang vrij zwak gepresteerd, maar het doet het weer beter dan het markt- en het sectorgemiddelde. Daarbij wordt het niet alleen geholpen door overnamegeruchten, maar ook door het herstel van de winstgevendheid en een stevig dividend. Maar het aandeel is niet goedkoop meer en verwachten we niet dat de outperformance blijft duren. Wel een defensieve waarde in woelige beurstijden.
Advies: houden/afwachten
Risico: laag
Rating: 2A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier