Gimv kreeg faire prijs voor L&C

In de voorbije week nam Nuance het Gents-Amerikaanse Language and Computing (L&C) over. Gimv meldde dat de verkoop zijn eigen vermogen met 1,1 miljoen euro had verhoogd, zonder iets te zeggen over de transactieprijs. Nuance deed dat evenmin. Nuance heeft nu rechtstreeks of onrechtstreeks zowat alle bedrijven uit de voormalige Flanders Language Valley opgekocht.

“Wij zaten zowat 10 jaar in L&C, onze voorkeurpiste was een verkoop”, zegt Steven Coppens, voor Gimv bestuurder bij L&C. Zowat 9 maanden geleden kreeg Henk Hanselaar, de managing director van de Californische investeringsbank Avondale Partners en een oude zakenrelatie van Gimv, het dossier toegeschoven.

L&C startte in 1998 en specialiseerde zich in natuurlijke spraakverwerking voor de medische sector. Mettertijd heeft het een thesaurus en software opgebouwd die uit verslagen van artsen de gegevens distilleert die uiteindelijk onder meer dienen voor de terugbetaling door verzekeraars. Sinds 2004-2005 zit L&C in de VS en sinds 2007 is het een Amerikaans bedrijf, met nu een dertigtal werknemers en nog altijd een ontwikkelingsactiviteit in Sint-Denijs-Westrem. “L&C maakte geen winst. Eigenlijk was het nog steeds een ontwikkelingsbedrijf, dat heel veel investeerde in zijn platform en de applicaties op dat platform”, zegt Steven Coppens.

In haar geschiedenis heeft de Belgische vennootschap 8,6 miljoen euro kapitaal meegekregen, hoofdzakelijk van Gimv en van Iberinvest, een investeringsvehikel van de familie Donck. Eind 2008 stonden daarbovenop nog eens 2,66 miljoen aan leningen van aandeelhouders op de balans. Daar komt nog eens bij dat Gimv de afgelopen twee jaar ook rechtstreeks substantiële leningen aan de Amerikaanse moeder had toegekend.

“Rijk word ik hier niet van”, zegt co-oprichter en voormalig CEO Maarten Laga, die nog “een piepklein stukje” van L&C bezat. “Maar als je ermee rekening houdt dat al die leningen eerst van de verkoopprijs afgaan, is de 1,1 miljoen die Gimv kan boeken een faire prijs.”

“Gimv had 55-60 procent van de aandelen”, zegt Steven Coppens, die ontkent dat Gimv dat belang had afgewaardeerd. “Er zijn tegenwoordig zeer veel transacties in healthcare-IT in de VS. Ze is crisisbestendig. Ze breidt stevig uit. Er waren ook meerdere kandidaten. Uiteindelijk stond het in de sterren geschreven dat L&C bij een spraakverwerkingsbedrijf zou terecht- komen.”

Nuance is vooral een specialist in spraak-naar-tekst. L&C in het vertalen van tekst in informatie. Laga: “Misschien is Nuance wel de meest geschikte partner om de kloof tussen de technologie en de markt te dichten.”

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content