‘gezondheid: de alziende scanner

De transparante mens, computer met een witte jas: veel ideeën uit het boek Zelfdenkende pillen klinken futuristisch in de oren. Maar ze zijn wel bekend. Artsen zien nu al gedeeltelijk transparante mensen wanneer ze foto’s van scanners bekijken. Het ideaal is een scanner die alles in beeld brengt wat er zich in ons lichaam afspeelt. Maar die ziet professor Paul Suetens, bestuursvoorzitter van Medical Image Center, een onderzoekscentrum van het UZ Gasthuisberg, er niet onmiddellijk komen. “Ik verwacht wel een enorme vooruitgang, want producenten combineren al twee of meer functies in één apparaat, waardoor we bijvoorbeeld de organen en de activiteit van een tumor samen kunnen zien.”

Philips Medical Systems genereert zo’n 5 % omzet uit de productie van geïntegreerde scanners. Het zijn kleine stappen naar een all-in-one-scanner, zegt Bert Raeymakers van Philips Medical Systems Benelux. Of die er ooit komt, hangt volgens hem af van een aantal technologische ontwikkelingen, maar evengoed van het budget van de gezondheidszorg en de nood. “Wie zegt dat we over twintig jaar nog dezelfde technieken gebruiken?” Zo denkt ook Jean-Luc Berrier van Siemens Medical Solutions er over. Siemens biedt geïntegreerde beeldapparatuur aan, maar haalt het grootste deel van de omzet nog steeds uit enkelvoudige applicaties.

Medische beeldapparatuur moet ook kleiner worden. Passen diagnoseapparaten straks in onze binnenzak? Suetens: “Er bestaan nu al echografieapparaten met katheders die in de slokdarm of bloedvaten kunnen, maar beeldapparaten als een MRI-scanner zie ik niet zo klein worden dat de patiënt ze bijvoorbeeld thuis kunnen gebruiken. Kleine CT-scanners komen wel stilaan op, bijvoorbeeld voor bij de tandarts.”

Daar profiteert Medicim van. Het bedrijf ontwikkelt 3D-technologie die helpt bij de beeldverwerking. “Een klein deel van onze omzet halen we al van gezichtsmetingen op basis van de foto’s die de CT-scanner maakte. Deze zomer brengen we een programma uit waarmee je kunt zien hoe een gezicht er vermoedelijk gaat uitzien na een operatie,” vertelt bedrijfsleider Filip Schutyser. Dat Medicim zich voor deze ontwikkelingen inspireerde op de gamingindustrie, zoals in het boek Zelfdenkende pillen wordt aangehaald, vindt hij veel gezegd.

Net als Medicim houdt Barco zich niet bezig met de ontwikkeling van een head-mounted display, een toestel dat met twee schermen voor de ogen dieptezicht creëert en bewegingen detecteert waardoor je als je naar links kijkt, links in een ruimte (in dit geval het lichaam) kan kijken. Het apparaat wordt wel gebruikt door het team van Suetens. Barco verkoopt wel voor 7 % van de medische omzet uit de ontwikkeling van 3D-software die kan gebruikt worden bij de beeldverwerking van nieuwe scanners die meer dan 2000 foto’s maken. “Maar deze technologie is nog maar net geïntroduceerd,” zegt directeur communicatie Jean-Pierre Tanghe.

Ook Agfa-Gevaert is in dit gebied nu twee jaar actief. Daarnaast lanceerde het bedrijf in maart de ‘computer in witte jas’ die zelf de kwalen opspoort en diagnoses stelt. “De prijs ligt uiteraard veel hoger dan die van Word of Excel,” geeft projectleider ontwikkelingen Mattieu Ferrant mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content