Getuigenissen over Karel
Philippe Bodson> ex-CEO Tractebel
“Karel is een eerlijk man die ik zeer waardeer. Waarom? Hij heeft geweigerd om CEO te worden van Tractebel. De functie was hem aangeboden door Gérard Mestrallet om mij daar uit de weg te ruimen en Karel wilde niet het werktuig zijn van mijn afdanking. Ik ken weinig mensen die zich niet laten misbruiken.”
Jean-Louis Duplat
> erevoorzitter van de Commissie voor Bank- en Financiewezen en rechtbank van koophandel Brussel
“Ik kende Karel Vinck als CEO van Be-kaert en Umicore, twee beursgenoteerde industriële groepen, en als CEO van NMBS, plus als voorzitter van Alumni Lovaniensis. Hij is een rasechte manager die rotsvast gelooft in de toekomst van de industrie in België en dat bewees bij Bekaert en Umicore. Met de vakbonden had hij goede contacten. Umicore ontwierp nieuwe producten, is klantgericht en heeft innovatieve productieprocessen.
“Vernieuwen in diensten en productie was ook zijn motto bij NMBS. De klant is voor hem geen theorie, een schril contrast met de situatie van de financiële sector. Karel is doordrongen van de wil om Vlaanderen te ontwikkelen en combineert dat met de openheid naar anderen. Waarom zou de Vlaming zijn identiteit moeten opgeven als hij mondiaal denkt en ageert.”
Jef Roos > ex-Voka-voorzitter en opvolger van Karel Vinck
“Bij Karel heb ik me steeds goed gevoeld en er altijd graag en vruchtbaar mee samengewerkt. Ligt het aan het feit dat we allebei ingenieur zijn? Ligt het misschien aan onze gezamenlijke Aalsterse wortels met net voldoende gekheid om niet echt gek te worden? Ligt het aan het feit dat Karel een vriendelijke maar tegelijk ook heel duidelijke man is, bij wie het zelfvertrouwen nooit arrogantie wordt? Hij is een eersteklas trekpaard en de man die pleit voor het nemen van grote stappen, van doorbraken. De bedrijven die hij leidde moesten aan de top komen om te blijven.
“Ik vergeet ook zijn maatschappelijke inzet niet als mijn voorganger bij VEV/Voka, en zijn voorzitterschap van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid waar ik hem mocht voorgaan, zijn jarenlange voorzitterschap van de Alumni van de KULeuven, Via, BAM, de culturele sector enzovoort. Een grote mijnheer.”
Paul Soete
> gedelegeerd bestuurder Agoria
“Van 1993 tot 1997 zat Karel Vinck Agoria, toen Fabrimetal, voor. Hij maakte de branchevereniging leaner en efficiënter, de basis van de latere expansie. Met de actie ‘Industrie, Motor van de Economie’ pakten we in ’94 uit met een heus herstelplan. Een sluitstuk was een loonkostenvermindering van 15 procent, de helft door lastenvermindering, de helft door matiging. Nog naïef en zonder uitgebouwde communicatiedienst trok Vinck ermee naar het VBO. Het onthaal van dat plan was ijskoud en de kilte bleef een tijd hangen. Karel trok in die tijd van Bekaert naar Umicore, dus een non-ferrobedrijf en Fabrimetal fuseerde met de federatie van de non-ferro om hem als voorzitter te kunnen behouden. Ook na Vinck bleef de non-ferro aan boord. Hij heeft een volwassen band met de vakbonden. Een vakbondsman zei recentelijk: ‘Vinck was een van de weinigen die ons nooit heeft bedrogen.’ Dat kan ik beamen.”
Karel Van Eetvelt
> gedelegeerd bestuurder Unizo
“Karel Vinck is voor mij de volbloed ondernemer. Steeds gedreven, steeds bezig met ‘ondernemen’ in alle betekenissen van het woord, steeds op zoek naar uitdagingen, naar nieuwe dingen. Karel is voor mij allereerst de doener, het moet vooruitgaan, iets opleveren, een meerwaarde scheppen. Deze actiezin belet niet dat hij de dingen doordacht doet, zonder wilde bevliegingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier